nieuws

Facultatieve
Sponsors

Sfeerverslag Open Dag Zorgvlied

11 juni 2014

Expositie Domus Aeterna

Zondag 1 en 8 juni jl opende begraafplaats Zorgvlied haar deuren voor het grote publiek in het kader van de Week van de Begraafplaats. Voor bezoekers was er een speciale route uitgezet die liep langs vele 'high lights' op deze prachtige begraafplaats. Speciale aandacht was een nieuwe vorm van gedenken, de Domus Aeterna.

Expositie Domus Aeterna

Domus Aeterna zijn kleine huisjes of gebouwtjes waar oa de urn maar ook andere grafgiften kunnen worden bewaard. Nabestaanden kunnen zich in deze huisjes terug trekken voor een moment van bezinning en samen zijn met de overledene. Hiermee hoopt beheerder Arpad Nesvadba de begraafplaats een aantrekkelijker alternatief te maken voor cremeren.

In de koffiekamer waren een aantal schaalmodellen van deze huisjes te zien. Maar op een speciaal grafvak waren een groot aantal voorbeelden van 'echte' grafhuisjes. Hoewel daar vele inspirerende en interessante voorbeelden te zien waren viel op dat je aan de grafhuisjes niet kan zien in welke tijdvak we leven. Zo was er geen enkel huisje te vinden die ook maar een poging deed (moderne) technologie te integreren bij voorbeeld om de overledene te gedenken.

Opvallend want juist electronica- en computergiganten als Apple en Google hebben de laatste jaren laten zien dat electronica een van de meest persoonlijke uitingsvormen is van een individu. Telefoons en electronica dragen we in of op onze kleren, we vertrouwen er van alles aan toe: muziek, foto's en meer van dat soort uiterst persoonlijke zaken. Dit hele fenomeen lijkt voorbij te gaan aan de kunstenaars die de huisjes hadden ontworpen. Aan de ontwerpen kon je niet afzien of de expositie plaats vond in 1914 of 2014. Een gemiste kans of een uitdaging voor de toekomst?

Sociale Basis Uitvaarten

De route vervolgde langs de vele hoogtepunten die Zorgvlied zo bijzonder maakt. Zoals het ecologisch grafvak 't Varenhof, het nieuwe grafvak 't Lalibellum, de urnengraven idyllisch gelegen aan het water. De route eindigde bij het Chalet, een opbaargelegenheid op de begraafplaats die onderdeel uitmaakt van de Sociale (Basis) uitvaarten die Zorgvlied aanbiedt. Deze uitvaarten zijn speciaal bedoeld voor hen die een uitvaart liever helemaal zelf regelen en uitvoeren. Het uitvaartpakket is bedoeld voor uitvaarten met max 20 belangstellenden op basis van een algemeen graf in 't Lalibellum. Het pakket bestaat uit overbrengen en verzorgen van de overledene, fineerkist, opbaren in Chalet Zorgvlied, 1 rouwbezoek, 25 kaarten ex porti, plechtigheid met 20 personen in 't Chalet, 4 dragers, bijzetting in 't Lalibellum (incl afkoop onderhoud), condoleance met koffie en koekje. Van nabestaanden wordt verwacht dat ze de uitvaart zelf regelen op het kantoor van Zorgvlied, zelf aangifte van overlijden doen, de rouwkaart opstellen en versturen en invulling geven aan de plechtigheid. Prijs Eur 2.499

Bekijk hieronder de fotoreportage.

't Lalibellum

't Lalibellum

Gesimuleerde begrafenis op 't Lalibellum

Gesimuleerde begrafenis op 't Lalibellum

Ecologisch grafveld 't Varenhof

Ecologisch grafveld 't Varenhof

Kunstenaar Peter Giele was zijn tijd ver vooruit en bedacht in 1999 al een Domus Aeterna

Kunstenaar Peter Giele was zijn tijd ver vooruit en bedacht in 1999 al een Domus Aeterna

Het vrolijke graf van Annie M.G. Schmidt

Het vrolijke graf van Annie M.G. Schmidt


Urnenmuur met idyllisch uitzicht over het water

Urnenmuur met idyllisch uitzicht over het water

Opbaarhuis het Chalet

Opbaarhuis het Chalet


Interieur het Chalet


Interieur het Chalet

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >