nieuws

Facultatieve
Sponsors

RvS buigt zich over bouw crematorium Etten

25 februari 2020

GUV Uitvaartverzorging wil een crematorium realiseren aan de Zeddamseweg in Etten. Enkele omwonenden zijn tegen de komst van het crematorium. Tijdens de behandeling van de zaak bij de Raad van State beweerden de omwonenden maandag dat het crematorium zal zorgen voor verkeersdrama’s.

Volgens de omwonenden is de weg te gevaarlijk om linksaf te slaan. De gemeente heeft de situatie laten onderzoeken en komt tot de conclusie dat er geen extra gevaar ontstaat, dat meldt de Gelderlander. GUV Berkenhove heeft ter zitting het rapport van Goudappel Coffeng geciteerd dat zelfs in een worstcase scenario de wachttijden ver beneden de acceptabele grenswaarde blijven. Ook is aangegeven dat in overleg met de Provincie Gelderland over de situatie aan de Zeddamseweg duidelijk is gebleken dat er geen aanleiding bestaat voor maatregelen. Er waren bij de Provincie ook geen data bekend van veel ongelukken.

De omwonenden hadden daarnaast nog een bijzonder punt om de komst van het crematorium tegen te houden. Ze beweren bang te zijn voor de uitstoot van radioactieve stoffen. Dat zou dan gebeuren bij de crematie van overledenen die chemotherapie hebben gehad. Crematieovens in Nederland zijn echter voorzien van de modernste filtertechnieken waardoor er eigenlijk niets anders dan warmte wordt uitgestoten.

Daarnaast heeft het RIVM rapport van december 2019 ook aangetoond dat zelfs voor de medewerkers van een crematorium geen gevaar ontstaat het cremeren van iemand met radioactieve nucliden. GUV Berkenhove heeft dit tijdens de zitting ook ter verduidelijking ingebracht.

Reageer op dit artikel

Reacties:


25 februari 2020 om 12:54

Robert

We gaan naar de 70% als voorkeur op cremeren, maar liever niet in onze achtertuin...


Uw reactie op dit artikel

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE