nieuws

Facultatieve
Sponsors

Ruim zeven procent van de Nederlanders wil iPad, laptop of mobiele telefoon meenemen in kist

Elektronica populair om mee te nemen in uitvaartkist

4 december 2012

Baarn, 04 december 2012 – Ruim zeven procent van de Nederlanders wil graag een elektronisch apparaat, zoals iPad, laptop of mobiele telefoon, meenemen in zijn of haar uitvaartkist. Ook hobbyattributen, zoals muziekinstrumenten en gereedschap, zijn gewilde spullen om mee te begraven (zes procent). Verder zijn boeken en tijdschriften of een knuffeldier populaire objecten. Het aller populairst zijn aandenkens aan dierbaren, zoals foto’s en sieraden (33 procent). Dit blijkt uit een onderzoek van uitvaartverzekeraar Nuvema onder duizend respondenten.

“Het is opvallend om te constateren dat de Nederlandse bevolking goed weet welk voorwerp ze mee wil nemen in de uitvaartkist. In de praktijk blijkt echter dat onze uitvaartverzorgers slechts bij vijftien procent van de uitvaarten de vraag krijgen of er een voorwerp mee kan in de uitvaartkist”, zegt Emile de Jong, adjunct-directeur van Nuvema.

Veel van de genoemde voorwerpen zijn eigenlijk niet toegestaan om mee te nemen in de kist. De regelgeving met betrekking tot het begraven van voorwerpen is namelijk duidelijk: er mogen geen materialen meegegeven worden, die niet door de natuur afbreekbaar zijn of die de grond kunnen vervuilen. Zaken als elektronica en cosmetica zijn niet afbreekbaar en dus niet toegestaan. Foto’s daarentegen zijn wel toegestaan, maar dan zonder fotolijstje.

Overigens is het meenemen van spullen in het graf niet nieuw. Sinds mensenheugenis is het meegeven van een zogenaamde grafgift namelijk een gewoonte in verschillende culturen. In bijvoorbeeld het oude Egypte werd dit al gedaan, zodat de overledene de voorwerpen kon gebruiken in het hiernamaals.
Gert Mooiweer van Gert Mooiweer Uitvaart- en Overledenenverzorging licht toe: “Zo nu en dan krijg ik de vraag of er een voorwerp mee kan in de uitvaartkist van een overledene. Bij jongeren betreft dit vaak knuffels of een flesje drank. De mobiele telefoon of een radio is ook populair, maar dat is niet toegestaan. Oudere mensen kiezen vaker voor een foto of een sieraad.”

Resultaten

In onderstaande tabel staan alle uitkomsten van het onderzoek naar welk voorwerp men zou willen meenemen in de uitvaartkist.


Twitter mee

Welk voorwerp wilt u meenemen in de uitvaartkist? Twitter mee met de volgende hashtag: #indekist.

Over Nuvema

Sinds 1949 is Nuvema Uitvaartverzekering actief als uitvaartverzekeraar in geheel Nederland. Met een persoonlijke aanpak worden de uitvaartwensen van de klant in kaart gebracht. Die vormen de basis voor een op maat gemaakte uitvaartverzekering. Zo zorgt Nuvema voor een goede financiële afwikkeling van de uitvaart voor haar ruim driehonderdduizend klanten.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >