nieuws

Facultatieve
Sponsors

Rozeuitvaart.nl deelde cake uit tijdens Canal Parade

5 augustus 2009


Op een zwarte rouwboot met een roze kist aan boord voer Rozeuitvaart.nl afgelopen zaterdag door de Amsterdamse grachten langs de ruim half miljoen bezoekers die op de Canal Parade waren afgekomen. De slinger van tachtig boten vertegenwoordigde homo’s en lesbo’s uit de meest uiteenlopende lagen van onze samenleving: militairen, politieke partijen, topsport, zakenwereld én uitvaartverzorgers.

Met een snelheid van een paar knopen trok de rouwboot van Rozeuitvaart.nl langs de duizenden ogen van het massale publiek dat was afgekomen op de Canal Parade, het hoogtepunt van de Gay Pride week in Amsterdam. Aan stuurboord, bakboord en op het dak waren rouwlinten bevestigd met de tekst ‘www.rozeuitvaart.nl. Op deze website vinden homo’s en lesbo’s informatie en tips over de vormgeving van het laatste afscheid op een manier die bij hun past.

Eerste keer
“Het was de eerste keer dat we meededen”, vertelt uitvaartbegeleider Janhenk Zielhuis (Amsterdam) en initiatiefnemer van Rozeuitvaart.nl. “Vorig jaar wilden we ook, maar toen kwamen we er niet tussen. Er zijn altijd meer aanmeldingen dan plaatsen. Nu waren we mooi op tijd.” Ondanks goede voorbereidingen begon de tocht tamelijk rampzalig. Vlak na aanvang begaf de motor het. “Gelukkig kregen we een duwboot ter beschikking die ons door de grachten heeft gevaren. In de binnenstad hing een gemoedelijke en feestelijke sfeer. Het was geweldig om mee te maken. Volgend jaar zijn we zeker weer van de partij.”

Plakjes cake
Elke boot in de parade droeg een boodschap uit en voerde een act op. Zielhuis: “Wij hadden een treurende roze weduwe aan boord en deelden plakjes cake uit.” Over de boodschap van Rozeuitvaart.nl zegt de uitvaartbegeleider: “Homo's en lesbo's gaan net zo gewoon dood als anderen. Maar hun leven zag er vaak wel anders uit en daar kun je rekening mee houden tijdens de uitvaart. Zo spelen vrienden en vriendinnen in het leven van homo's en lesbo's vaak een heel grote rol, minstens zo groot als de eigen familie. Dan kan het logisch zijn dat zij een prominente rol krijgen bij het laatste afscheid. Bijvoorbeeld door hun namen op de rouwkaart te zetten.”

Informatiemarkt
De dag na de Canal Parade stond Rozeuitvaart.nl met de roze rouwauto op de informatiemarkt bij de Stopera. Veel mensen gingen met de roze rouwauto op de foto. Ook werden er korte gesprekjes gevoerd met belangstellenden. “We spraken mensen die een uitvaartverzekering hadden afgesloten en daarmee dachten dat hun uitvaart was geregeld”, vertelt Zielhuis. “Al pratende realiseerden ze dat daarmee nog niet over hun eigen wensen hadden nagedacht. Hun ogen gingen open voor de mogelijkheden om hun laatste afscheid zelf in te vullen. Op een manier die bij hun eigen leven past.”

Fotoverslag
Voor een fotoverslag van de deelname van Rozeuitvaart.nl aan de Canal Parade, zie www.rozeuitvaart.nl