nieuws

Facultatieve
Sponsors

Rondloop om de Dobbe en herstel van het oude kerkhof worden mogelijk

Nicolaasparochie verkoopt Pastoorsbos en WESP aan gemeente

22 maart 2013


Op de foto van links naar rechts: John van Dijk (secretaris van de H. Nicolaasparochie, Zoetermeer), Hans Haring (wethouder Gemeente Zoetermeer), Huub Flohr (pastoor en bestuursvoorzitter van de H. Nicolaasparochie)

De Nicolaasparochie kan het oude parochiehuis gaan herontwikkelen en het kerkhof achter de Nicolaaskerk, in de Dorpsstraat, gaan herstellen. Beide zijn in de loop der tijd ernstig in verval geraakt.

De plannen zijn mogelijk geworden door de verkoop van een deel van het momenteel ontoegankelijke Pastoorsbos en een deel van het Vuurtorenplein, waar het gebouw van WESP staat. De gemeente wil een voetpad over de Dobbe ontwikkelen om het Stadshart en de Dorpsstraat beter met elkaar te verbinden. Op de locatie van het huidige Pastoorsbos realiseert de gemeente een openbaar stadspark met een uniek gebied waar wandelaars kunnen genieten van de Dobbe via verschillende wandelpaden langs het water.


Samenwerken aan een aantrekkelijk gebied

De plannen voor het gebied zijn door de parochie en de gemeente gezamenlijk uitgewerkt en maken onderdeel uit van de ontwikkeling van de Culturele As. Architect Ada Wille maakte hiervoor een landschapsontwerp.

“De samenwerking met de parochie heeft de uitwerking van de plannen voor de Culturele As in dit gedeelte van het gebied, alleen maar verder versterkt, aldus Hans Haring, verantwoordelijk wethouder voor de Culturele As. “ Door het gebied op te knappen en slim in te passen in het landschap, maken we een uniek gebied binnen de Culturele As. De renovatie van het kerkhof is winst voor de hele stad. Deze bijzondere plek blijft nu voor veel mensen verborgen. Het park daaromheen geeft mensen de mogelijkheid om te ontspannen in het bruisende gebied van het centrum.”

Jongeren een eigen plek

“De ontwikkeling van het Pastoorsbosgebied versterkt de schoonheid van de Dobbe, de kerk en het kerkhof,” aldus Huub Flohr, bestuursvoorzitter Nicolaasparochie. “Daarnaast kunnen we jongeren een betere plek bieden binnen de parochie. Op de plek waar het oude parochiehuis staat komt een nieuw parochieel centrum met ruimte voor parochiebrede activiteiten. “

Culturele As

Zowel de Dorpsstraat als het Stadshart zijn geliefde en drukbezochte gebieden in het centrum van Zoetermeer. De gemeente wil een goede en aantrekkelijke wandelverbinding aanleggen tussen deze twee gebieden door het aanleggen van een rondloop in de Dobbe.
In het gebied rond de Dobbe wordt daarnaast op enkele plekken nieuwbouw toegevoegd voor wonen, detailhandel en horeca. Zo ontstaat een aantrekkelijke wandelroute vanaf de Leidse Wallen en het Nicolaasplein naar de Markt, het Zuidwaarts en het Stadhuisplein.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE