nieuws

Facultatieve
Sponsors

Ritueelbegeleider van 2014

11 augustus 2014


De leden van de Landelijke Beroepsvereniging voor Ritueelbegeleiders (LBvR) hebben Wianda van der Pluijm uitgeroepen tot Ritueelbegeleider van het jaar. Haar collega’s roemen Wianda onder meer omdat ze het vak goed op de kaart zet, ook in Vlaanderen.

De LBvR is een landelijke organisatie van en voor professionele ritueelbegeleiders. Een ritueelbegeleider begeleidt mensen rondom de sleutelmomenten in hun leven zoals geboorte, huwelijk en sterven. De Landelijke Beroepsvereniging van Ritueelbegeleiders richt zich voornamelijk op ritueel begeleiden bij uitvaart. De vereniging wil vanuit samenwerking en verwantschap het beroep meer landelijke bekendheid en status geven.


Wianda is jarenlang actief geweest in het bedrijfsleven als manager van een facilitair bedrijf van meer dan 100 medewerkers. In haar omgeving klopten steeds meer mensen bij haar aan voor advies en begeleiding. Niet alleen voor een luisterend oor maar ook bij scharniermomenten in het leven. “Eigenlijk rolde ik zo als vanzelf in de rol van begeleider.” Na 25 jaar besloot ze haar werk dan ook anders aan te pakken. “Ik merkte dat werken met mensen op persoonlijk vlak me meer voldoening gaf.” “In 2010 stuitte ik per toeval op de website van Het Moment, de opleiding tot ritueelbegeleider bij afscheid. Dit heeft mij zoveel gebracht, het is een ware verrijking van mijn leven”, vertelt Wianda. “Ik ga nog bewuster dan voorheen om met de mensen met wie ik samenwerk en krijg veel meer te-rug dan ik verwachtte van de mensen voor wie ik een passend ritueel maak.”

De Brabantse maakt het beroep zichtbaar overal waar zij mogelijkheden ziet. Op beurzen en met lezingen in het land, zo luidt het verkiezingsrapport. Zo heeft ze al op meerdere plaatsen haar lezing “Ik ga op reis en neem mee… je voorbereiden op de meest belangrijke reis van je leven” mogen geven, waarbij ze de deelnemers uitdaagt om stil te staan en na te denken over de mogelijkheden en wensen aan het einde van hun leven.

Inmiddels richt Wianda zich, net als veel van haar collega’s, niet uitsluitend op afscheid. Ook biedt ze begeleiding aan bij andere scharniermomenten in het leven zoals geboorte, huwelijk, sterven en dood. “Ik merk dat, mede door het wegvallen van de kerk in deze functie, er veel behoefte is aan verdieping en spiritualiteit”. Ze voelt zich bevoorrecht dat ze een stukje mag meelopen op het le-venspad van zoveel mensen en zo steun en betekenis kan geven.
De Ritueelbegeleider van het jaar runt haar eigen praktijk ‘Zilveren Maan Ritueelbegeleiding’ in het zuiden van Nederland en Vlaanderen.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >