nieuws

Facultatieve
Sponsors

Ritueel 2001: moderne rituelen rond de dood.

Uitvaartverzorging van der Stappen op TV in Ikon-documentaire

20 mei 2001

Handafdrukken van overledenen, overledenen gedenken op internet, digitale bidprentjes. Ontwikkelingen rond de dood van een dierbare anno 2001 die niet meer uit te bannen zijn. Aan de andere kant worden uitvaarten steeds persoonlijker, nabestaanden worden door de uitvaartverzorg(st)er intensief betrokken bij het afscheid van een overledene en steeds vaker wordt deze weer thuis opgebaard.

Deze ontwikkelingen komen uitgebreid aan de orde in de Ikon-documentaire “Ritueel 2001” die donderdag 31 mei wordt uitgezonden.

Positieve ontwikkelingen die een bijdrage leveren aan de rouwverwerking, het proces waar nabestaanden in terecht komen na het overlijden van een dierbare. Lange tijd was de dood een taboe. De laatste tijd wordt er echter steeds meer aandacht besteed aan een persoonlijke uitvaart. Vaak helpen nabestaanden mee om de overledene te verzorgen, soms beschilderen zij de kist of spreken zelf een in memoriam tijdens de plechtigheid. Vorig jaar kwam van der Stappen uitgebreid in het nieuws met het aanbieden van een nieuwe en bijzondere vorm van dienstverlening: de mogelijkheid om een replica te maken van de hand of het gelaat van een overledene. Het resultaat is een exacte kopie van het afgedrukte lichaamsdeel waarbij de herkenning een belangrijke plaats inneemt, in feite een driedimensionale foto. De afdrukken zijn uiterst nauwkeurig gedetailleerd en worden afgewerkt met een bronzen of zilverkleurige coating. Iets wat de Romeinen vroeger al deden doch met de huidige technieken en materialen nieuw leven is ingeblazen. Inmiddels hebben een groot aantal nabestaanden een afdruk laten maken en de reacties zijn zeer positief. Het initiatief won in 2000 zelfs de Belgische Funeral Award voor het meest innovatieve idee.

Naast de handafdrukken heeft van der Stappen onlangs weer iets nieuws ontwikkeld, het digitale gedachteniskaartje, ook wel bidprentje genoemd. De ontwikkelingen met computers gaat zo snel dat tegenwoordig nagenoeg iedereen een pc in huis heeft. Het is nu mogelijk om een levensloop van een overledene te plaatsen op een mini-cd-rom in de vorm van foto’s en bijbehorende tekst, eventueel ingesproken door een familielid. In combinatie met het traditionele prentje krijgen ook mensen die geen pc in huis mochten hebben op die manier een herinnering aan de overledene.

Donderdag 31 mei a.s. zijn de hand- en gezichtsafdrukken alsmede het digitale prentje uitgebreid te zien tijdens een indrukwekkende documentaire die door Ikon-tv wordt uitgezonden.Aangrijpend zijn de verhalen die verschillende nabestaanden vertellen hoe men met het, soms plotselinge, verlies is omgegaan. Een jonge moeder laat zien hoe zij haar overleden baby’tje herdenkt op het internet. De ouders van de 18-jarige Bjorn de Vet uit Geldrop, die door een ongeluk om het leven kwam, vertellen wat zijn handafdruk voor hen betekent. Dat het thuis opbaren van een overledene heel intens en liefdevol kan zijn kunt u zien tijdens deze uitzending. Ook een uitvaart hoeft niet altijd meer zwart en sober te zijn. Dit bewijzen de filmbeelden van de draagsters.

Donderdag 31 mei, Nederland 1 om 22.50 uur Ikon – Ritueel 2001

De documentaire wordt dinsdagmorgen 5 juni rond 11.00 uur herhaald.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >