nieuws

Facultatieve
Sponsors

Restauratie algemene begraafplaats Zwolle

23 mei 2012


Foto: BDK Media

De oude algemene begraafplaats aan de Meppelerstraatweg in Zwolle wordt momenteel gerestaureerd. De kleine aula en het diensthuis worden aangepakt daarnaast wordt er aan de voorkant van de begraafplaats ook een nieuw hek geplaatst.

De begraafplaats, net buiten het centrum van Zwolle, is doorgaans een oase van rust en natuur. Er zijn veel oude graven te vinden waarvan de bekendste is van auteur Rhijnvis Feith. Feith was een van de eerste overledenen die werd begraven op de begraafplaats die is ontstaan in 1823. De auteur werd in eerste instantie begraven in de Grote of Sint-Michaëlskerk. Bij leven pleitte Feith tegen begraven in kerken omdat dat volgens hem te onhygiënisch was. Toen de algemene begraafplaats opende werd hij alsnog buiten de kerk begraven.

Op de algemene begraafplaats (oorspronkelijk noemden veel Zwollenaren het ‘het Nieuwe Kerkhof’) worden sinds 1954 geen nieuwe graven meer uitgegeven. Er worden nog wel overledenen bijgezet in oude familiegraven. Vooral het hek aan de voorkant van de begraafplaats was al jaren toe aan vervanging. De oude omheining was deels weggeroest. Specialisten brengen het hek weer in de originele staat. Om de werkzaamheden mogelijk te maken moest wel een rij met coniferen worden gekapt om ruimte te maken.

De restauratie is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

De film hieronder is in november 2009 gemaakt op de algemene begraafplaats aan de Meppelerstraatweg. Uitvaart.tv sprak toen met een Zwolse wethouder over de lancering van een digitaal zoeksysteem op de verschillende Zwolse begraafplaatsen.

---------------------------------------------------------------------------------------------
Ook geïnteresseerd in nieuws, trends en ontwikkelingen in de uitvaartbranche?
Volg ons op Twitter via @uitvaart!

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >