nieuws

Facultatieve
Sponsors

Resomeren in strijd met Bijbelse waarden

21 januari 2019

De hervormde emeritus predikant ds. P. Vermaat (79) vindt dat resomeren in strijd is met de Bijbelse waarden. Het Reformatorisch Dagblad schijft daarover naar aanleiding van het voornemen van minister Ollongren om resomeren toe te staan.

Het Reformatorische Dagblad noemt resomeren ‘natte crematie’. Ds. Vermaat vindt dat het menselijk lichaam met de alternatieve vormen van lijkbezorging teveel wordt gezien als enkel materie. Een materie waarvan de waarde bij overlijden verdwijnt. Daarom willen mensen volgens hem zo snel mogelijk van het dode lichaam af. De predikant ziet begraven als enige vorm van lijkbezorging die conform de Bijbelse waarden is. ‘Dat is het zaaien van het lichaam in de aarde als een tarwekorrel’, aldus de predikant in het Reformatorisch Dagblad. De predikant twijfelt net als vele anderen aan de stelling dat de vloeistof die overblijft na resomeren niet schadelijk is voor het milieu.

Reageer op dit artikel

Reacties:


21 januari 2019 om 13:39

A. Moonen

Predikant hoeft niet te twijfelen en zo onzekerheid te zaaien:
Uit Wikipedia:
Milieuaspecten
In 2011 is in opdracht van een uitvaartondernemer door TNO een onderzoeksrapport opgesteld met betrekking tot de verschillende uitvaarttechnieken. Hierin wordt geconcludeerd dat resomeren duurzamer, milieuvriendelijker, ruimtebesparender en mogelijk voordeliger is dan begraven of cremeren. Bij resomeren is de milieubelasting volgens het rapport zelfs nul.[4] Dit komt doordat de kosten van de milieubelasting van het resomeren worden gecompenseerd door het recyclen van metalen. Dit bespaart de milieukosten van de winning van nieuwe metalen.

Bij de milieubelasting zijn niet meegerekend de voorbereidingen zoals het afleggen van het lichaam (inclusief gekoeld opbaren), het versturen van rouwberichten en de afscheidsceremonie. De milieubelasting van deze voorfase is veel groter dan die van de uitvaarttechniek (begraven, cremeren of resomeren) zelf.


Uw reactie op dit artikel

Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn