nieuws

Facultatieve
Sponsors

Relatief weinig verkeersdoden in Nederland

18 maart 2013

Ondanks het feit dat we vrijwel dagelijks berichten lezen over doden in het verkeer doet ons land het gemiddeld genomen erg goed. Europees gezien hoort Nederland tot de veiligste landen voor deelnemers aan het verkeer. In 2012 stierven 32 mensen in het verkeer per miljoen inwoners. De cijfers zijn naar buiten gebracht door de Europese Commissie.

De kans op een dodelijk ongeval is in buurland Belgiƫ aanzienlijk groter. Daar kwamen vorig jaar 73 mensen om per 1 miljoen inwoners. In Nederland is het aantal verkeersdoden in de afgelopen decennia flink gedaald. In 1965 lag het gemiddelde nog op 202 tegen 32 vorig jaar.

Over heel Europa gezien nam het aantal verkeersdoden vorig jaar af met 9%. Er kwamen in totaal 28.000 mensen om in het verkeer en dat is het laagste aantal sinds deze cijfers in Europees verband worden bijgehouden. De Europese Unie wil dat het aantal verkeersdoden tussen nu en 2020 met ruim de helft daalt. Litouwen is met 100 verkeersdoden per miljoen inwoners het meest gevaarlijk.

WHO: wetgeving Nederland niet voldoende

Eerder deze maand maakte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de mondiale cijfers bekend. Opvallend in dat rapport is dat Nederland niet behoort tot de landen die de grootste risicofactoren in het verkeer aan banden leggen. Mondiaal gezien zijn er maar 28 landen die de vijf grootste risicofactoren via wetgeving handhaven. Belgiƫ is een van die landen. Nederland staat niet op die lijst omdat er hier geen helmplicht is voor snorfietsen. De WHO ziet dat als een grote risicofactor voor dodelijke ongevallen.

Wereldwijd stierven in 2010 1,24 miljoen mensen in het verkeer. Dat zijn evenveel doden als drie jaar eerder. De WHO zegt dat het aantal verkeersdoden pas substantieel omlaag kan gaan als landen wetten invoeren om verkeersdeelnemers te beschermen.

De vijf belangrijkste factoren van de WHO die omgezet moeten worden in wetgeving:

  • alcohollimiet
  • snelheidsbeperking
  • veiligheidsgordels
  • kinderzitjes
  • helm op alle gemotoriseerde tweewielers

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE