nieuws

Facultatieve
Sponsors

Reizende expositie DELA komt naar Breda

Bijzondere expositie “Memoria” houdt herinnering aan overledene levend

16 oktober 2006

Eindhoven, 16 oktober 2006 - De expositie “Memoria”, een initiatief van uitvaartorganisatie DELA, verhuist van Eindhoven naar Breda. Kunstenaars zullen hier zelf ontworpen herinneringsproducten ten toon stellen. Op vrijdag 27 oktober is de opening van de expositie voor genodigden in uitvaartcentrum Breda. Op 28 en 29 oktober is de expositie open voor het grote publiek.

DELA constateert dat de vraag naar herinneringsproducten toeneemt, maar dat nieuwe en vernieuwende aanbieders zoals kunstenaars en startende ondernemers, moeilijk een voet aan de grond krijgen. Mede om hen een platform te bieden, organiseert DELA voor de tweede keer deze bijzondere expositie.
Op de publieksdagen zullen kunstenaars, producenten en ontwerpers aanwezig zijn. Zij zullen de gedachtegang achter ieder werk verwoorden. De geëxposeerde producten zijn niet alleen bijzondere kunstwerken maar zullen ook daadwerkelijk in productie gaan en op de markt komen. Uitgangspunt van de expositie is dat het object de herinnering aan een overledene levend dient te houden, op welke wijze dan ook. In totaal worden 34 werken uitgestald van evenveel verschillende aanbieders.
Peter Engelen van DELA: “Er komen steeds meer aanbieders van herinneringsproducten en er blijkt ook een markt voor te zijn. In het begin ging het vaak om urnen, later kwamen daar de assieraden bij, maar inmiddels zijn de mogelijkheden oneindig. Van het afschieten van as in een vuurpijl tot astatoeages, asschilderijen en diamanten geperst uit de asresten. Maar ook de omtrek in glas van een kinderhandje of een urn die werkt als een tuimelaar en bij elke regenbui een beetje as laat vallen, behoren tot de mogelijkheden. Een ander voorbeeld is een lichtobject dat is gemaakt voor het bloemstuk dat de kist van de dode sierde. Ook kan een schilderij worden gemaakt met de as van een overledene. Daarnaast is het aanbod van digitale producten een toevoeging op het bestaande pallet aan mogelijkheden. Om nieuwe aanbieders van herinneringsproducten een kans te geven hebben we het initiatief genomen deze expositie te organiseren.”
Het initiatief is binnen DELA ontstaan als onderdeel van het masterplan “levend houden van de herinnering”. Bijzonder is dat de expositie na de publieksdagen nog een maand blijft bestaan in de operationele omgeving van een crematorium of uitvaartcentrum zodat ook de bezoekers er kennis van kunnen nemen.
Data expositie
Opening (voor genodigden):
Vrijdag 27 oktober om 15.00 uur in het uitvaartcentrum te Breda, Tuinzigtlaan 41.
Publieksdagen:
Zaterdag 28 oktober van 13.30 uur tot 16.30 uur in het uitvaartcentrum te Breda, Tuinzigtlaan 41
Zondag 29 oktober van 13.30 uur tot 16.30 uur in het uitvaartcentrum te Breda Tuinzigtlaan 41
Deelnemers expositie
Vanuit de kunstwereld zullen verschillende bekende exposanten aanwezig zijn:
Anita de Harde, Anna Verrijt, Annemarie Petri, Bert Grotjohann, Eliza Kopec, Hannie Mommers, Harm Timmermans, Jan van Delft, Maarten Welbergen, Nijssen-Yeung, René van der Hoofd, Rinus van Leunen, Ron van Hoof, Theodora Plas, Willy van Duyn, Wouter Bouwman, Wouter Stips
Daarnaast zullen exposanten aanwezig zijn gericht op de uitvaartverzorging:
Hetty Voskuilen, Suzanne Bohncke, Sjaak van de Walle, Janneke Vens, Nel van Ratingen, Tonny de Brouwer, Wout Laurens, Brenda Blijenberg, José Visser, Marjorie Jacobs


Over DELA
Ruim 100 vestigingen, zo’n 1.000 medewerkers en 2,7 miljoen verzekerden maken de coöperatieve ledenorganisatie Draagt Elkanders Lasten (DELA) marktleider in de Benelux. DELA helpt mensen al bijna 70 jaar tegen een eerlijke prijs met repatriëring, opvang, begrafenis, crematie, nazorg en financiële diensten op deze terreinen. Het verdriet van een verlies kunnen we niet wegnemen. We kunnen nabestaanden wel helpen de draad van het leven weer zo goed mogelijk op te pakken. Met zorg en praktische dienstverlening. En door de herinneringen aan hun dierbaren levend te houden. Onze kleurrijke, warme uitvaartcentra en crematoria dragen daar aan bij. Nabestaanden waarderen onze dienstverlening met een negen. En na een recent vergelijkend onderzoek van de Consumentenbond kwam de Natura uitvaartverzekering van DELA als beste uit de bus. Daar zijn we trots op.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE