nieuws

Facultatieve
Sponsors

Regel is regel; graf van kind moet weg

5 oktober 2010

In 1962 overleed de baby van Maria en Maurice Zwevegem uit het Belgische Outrijve (gemeente Avelgem). Om de twee dagen bezoeken ze het graf van hun dochter. Maar daar gaat verandering in komen als het aan de gemeente ligt want het graf moet weg, dat meldt Nieuwsblad.be. Volgens de gemeente koos het echtpaar 48-jaar geleden voor een gratis concessie en die is niet te verlengen.

Kort geleden trof Maria plotseling een bordje aan bij het graf van haar dochter. Daarop stond te lezen dat de grafsteen voor 1 december weg moet zijn omdat de gemeente het anders zal verwijderen. Dit omdat de gemeente het kerkhof wil saneren. Het nieuws heeft zeer grote emotionele gevolgen voor het echtpaar dat al 48-jaar lang om de dag even langs het graf van hun dochter gaat.

Nadat de familie bezwaar maakte kwam de burgemeester een bezoek brengen aan het echtpaar. Maar deze man maakte het leed er niet minder op, in tegendeel. Volgens het Nieuwsblad zat de moeder te beven toen de burgemeester uitlegde dat alle resten uit de graven in 2012 tegelijk worden verbrand. De burgemeester had totaal geen begrip voor de ouders. De oudste dochter vertelt in de krant dat de burgemeester aangaf dat haar ouders er maar aan hadden moeten denken toen ze de concessie in 1962 afsloten.

De resten van het meisje overbrengen naar een ander graf is geen optie want dat is strafbaar in België. De dochter van het echtpaar heeft de burgemeester aangegeven dat ze haar zusje desnoods zelf opgraaft om haar ergens anders te kunnen herbegraven. De burgemeester blijft ondertussen maar vasthouden aan het feit dat de gratis concessies al 25 jaar zijn vervallen. Volgens de eerste burger van Avelgem zou het niet ‘correct’ zijn om het graf niet te ruimen omdat andere mensen die wel betalen voor een concessie dan tekort gedaan zou worden. Hij vindt dat de ouders maar moeten accepteren dat het graf weggaat, verlengen is niet mogelijk omdat dat niet past in de plannen met het kerkhof.

Een vriendin van de familie is op internet gestart met een petitie tegen de gang van zaken. In korte tijd zijn daar al meer dan 1300 handtekeningen gezet.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE