nieuws

Facultatieve
Sponsors

Protestmars om vermoorde broers te mogen begraven in Turkije

15 november 2010


Zo’n 250 mensen hebben dit weekend meegelopen in een protestmars in het Belgische Meulebeke. Ze deden dat om de familie van de twee vermoorde broers Suleyman en Ugur Aygün te steunen. De ouders willen hun zoons begraven in het familiegraf in hun geboortedorp in Turkije, maar dat staat de onderzoeksrechter niet toe.

De lichamen mogen alleen worden vrijgegeven als ze worden begraven in België. Daardoor kunnen ze eventueel worden opgegraven als verder onderzoek nodig is. De twee mannen werden op 18 september voor hun woning in Meulebeke doodgeschoten. Sindsdien liggen hun lichamen in het mortuarium te wachten op hun uitvaart.

De familie wil de broers volgens hun geloof en traditie begraven in Turkije. In Het Nieuwsblad zeggen de zussen van de slachtoffers dat ze de broers een eeuwige rustplaats willen geven en geen tijdelijke in België. Tijdens de protestmars werden bloemen en foto’s gehangen aan het stadhuis. Bij het mortuarium eindigde de mars emotioneel toen een bloemenkrans werd neergelegd.

Het parket van Kortrijk zegt dat de weigering om de lichamen naar Turkije over te brengen niets te maken heeft met een gebrek aan respect. Het gaat om regelgeving die telt bij alle zaken waarbij iemand door geweld om het leven komt. Zolang het onderzoek loopt moet het lichaam ter beschikking blijven. Daardoor mag een lichaam in die periode ook niet worden gecremeerd. De burgemeester van Meulebeke is nu aan zet, hij moet ervoor zorgen dat de lichamen in België worden begraven. In de Standaard zegt de burgemeester de nodige adviezen in te winnen voordat hij een besluit neemt.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE