nieuws

Facultatieve
Sponsors

Proefuitzending markeert 2-jarig bestaan uitvaartsite.

Uitvaart bijwonen via Internet?

30 oktober 1998

Amsterdam, 29 oktober 1998

Het komt helaas geregeld voor dat nabestaanden een uitvaartplechtigheid niet kunnen bijwonen, doordat zijn zich in het buitenland bevinden, of fysiek verhinderd zijn. Internet kan die afstand overbruggen, menen de initiatiefnemers van een professioneel experiment op dit gebied.

Vrijdag 13 november aanstaande is CVN-crematorium 'Daelwijck' in Utrecht het toneel van die wereldprimeur: de directe uitzending van een (ge├źnsceneerde) crematieplechtigheid op het Internet. In de uitzending, die circa 15 minuten duurt, volgt een cameraploeg een nagespeeld afscheid in de aula, vanaf de binnenkomst van de kist tot en met het dalen naar de ovenruimte.

Dit experiment is een initiatief van de directeur van de Internetsite 'Uitvaart.nl' en van CVN Crematoria Nederland BV. De partners willen ermee aantonen dat Internet een oplossing kan zijn voor nabestaanden die niet in staat zijn een uitvaartplechtigheid bij te wonen. CVN laat zich daarbij leiden door haar streven naar 'dienstverlening met respect', getoetst aan hoge normen op het gebied van ethiek en privacy. Het besloten karakter van een uitvaart blijft dan ook op het Internet behouden: de nabestaanden bepalen wie de beschikking krijgt over de code die toegang geeft tot de uitzending. Ook de experimentele uitzending op 13 november is niet openbaar, alleen de pers en relaties krijgen op verzoek de toegangscode.

Deze 'uitvaart op Internet' maakt deel van een programma, waarmee 'Uitvaart.nl' op 13 november in 'Daelwijck' haar twee-jarig bestaan viert. Zo wordt de uitzending voorafgegaan door een tweetal lezingen. De heer drs. Reesink, docent communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam, spreekt over 'Uitvaart, internet, emotie'. 'De virtuele jurist' is de titel van de lezing van Mr. Van der Putten, de man achter de juridische adviesrubriek op 'Uitvaart.nl'.

'Uitvaart.nl' is het Internet-platform waar de uitvaartbranche, rouw- en belangengroepen, verzekeraars, en het publiek elkaar kunnen ontmoeten. De site wordt gesponsored en inhoudelijk gevoed door onder andere CVN Crematoria Nederland BV (eigenaresse van elf crematoria), AVVL Uitvaartzorg NV, de Nederlandse Unie van Uitvaartondernemers en de Stichting Vakexamens Uitvaartverzorging.

Noot voor de redactie:
Als u de bijeenkomst in 'Daelwijck' wilt bijwonen, of toegang wilt tot de virtuele uitvaart op 13 november, of als u nog vragen heeft, neem dan contact op met:

'Uitvaart.com' - Peter van Schaik
e-mail : info@uitvaart.nl

In verband met de technische voorbereidingen voor het experiment is 6 november de uiterste datum waarop toegangscodes worden uitgegeven.

Locatiegegevens:
CVN Crematorium 'Daelwijck'
Floridadreef 7
3565 AM Utrecht
telefoon 030 . 261 02 44

Tijden:
16.00 uur deuren 'Daelwijck' open
16.50 uur opening bijeenkomst
17.35 uur aanvang virtuele uitvaart

Specificaties experimentele uitzending:
Technische realisatie
TV 3000, Amsterdam

Signalen:
video en audio

Beeldgrootte bij ontvangers:
circa 10 x 7,5 cm.

Minimale ontvangstvereisten:
Netscape 2.0 of hoger, of Explorer 3.0 of hoger
videoprogramma: Realplayer
modem: 28 K 8 of hoger

Ideale configuratie:
Netscape 4.0 of hoger of hoger, of Explorer 4.0 of hoger
videoprogramma: Realplayer 5.0 of G2, of
MS Mediaplayer
modem: 56 K, ISDN of kabelmodem.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >