nieuws

Facultatieve
Sponsors

Prestigieus fotoproject ‘Bedrooms Of The Fallen’ langer te zien in Museum Tot Zover

Ashley Gilbertson fotografeert slaapkamers van gesneuvelde soldaten

10 januari 2011

‘Bedrooms Of The Fallen’ zal nog tot en met zondag 27 februari te zien zijn in Tot Zover, het Nederlands Uitvaart Museum. De indrukwekkende tentoonstelling bevat foto’s van de Australische topfotograaf Ashley Gilberton. Hij legt in deze serie de verlaten kamers van gesneuvelde soldaten vast.


Army Pfc. Karina S. Lau, 20 died when her helicopter was shot down by insurgents on Nov. 2, 2003, in Falluja, Iraq. She was from Livingston, California. Her bedroom was photographed in December, 2009.

De pijnlijke afwezigheid van de te jong gestorven soldaten toont volgens Gilbertson het ware gezicht van oorlog: “Ik raakte gefrustreerd van de zoveelste foto van soldaten in actie. Het zei me niets meer. Pas in de kamers die ze achterlaten voel je het gemis: dit had jouw kind kunnen zijn, je broer, zus, vriend of buurjongen.” Gilbertsons fotoserie ‘Bedrooms Of The Fallen’ is voor het eerst in Europa te zien en toont ook twee Nederlandse slaapkamers, die van Timo Smeehuijzen en Tim Hoogland (beiden 1987-2007).


Army Pfc. Jack T. Sweet, 19, was killed by a roadside bomb on February 8, 2008, in Jawwalah, Iraq. He was from Alexandria Bay, New York. His bedroom was photographed in December, 2009.

Ashley Gilbertson werkt voor het VII-fotoagentschap en werkt vooral voor de New York Times. Voor deze krant verbleef hij acht jaar lang met de Amerikaanse troepen in Irak en Afghanistan.


Marine Cpl. Christopher G. Scherer, 21, was killed by a sniper on July 21, 2007, in Karmah, Iraq. He was from East Northport, New York. His bedroom was photographed in February, 2009.

‘Bedrooms Of The Fallen’ werd zeer goed ontvangen door de pers. De opening werd verslagen door NOS journaal op 3 en door NOS Headlines. Het NCRV-programma Altijd Wat besteedde op 3 december ruim aandacht aan de expositie. De foto’s van Ashley Gilbertson zijn op groot formaat geprint en worden aangevuld met drie indringende video’s van de fotograaf.


Uitgesproken en persoonlijke visies op de dood
‘Bedrooms Of The Fallen’ is de derde van een serie exposities die gast-curator Erik Kessels voor het Uitvaart Museum samenstelt. Kessels (1966) is medeoprichter en creatief directeur van communicatiebureau KesselsKramer en publiceerde eerder fotoboeken en -magazines als ‘In almost every picture’, ‘Wonder’, ‘Bangkok Beauties’ en ‘Useful Photography’. Hij was ook verantwoordelijk voor de tentoonstelling ‘Loving Your Pictures’ in het Centraal Museum Utrecht en Rencontres d’Arles. De exposities die hij voor het Uitvaart Museum samenstelt, worden getoond in De Gang van het museum. ‘De Gang’ vormt een unieke kunstruimte en biedt een moderne en artistieke visie op de dood in een museum dat is gevestigd op een van de fraaiste begraafplaatsen van Nederland: De Nieuwe Ooster. De Gang leidt bezoekers langs bijzondere verhalen en toont uitgesproken, persoonlijke visies van hedendaagse kunstenaars op de dood.

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door SNS REAAL Fonds (snsreaalfonds.nl)


Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover
Contact: Guus Sluiter (directeur) g.sluiter@totzover.nl
Adres: Kruislaan 124, 1097 GA Amsterdam
Telefoon: 020-6940482
Voor meer informatie: www.totzover.nl

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE