nieuws

Facultatieve
Sponsors

Pompa Florida (bloemrijke stoet)

-Versieren van Rouwvervoer-

26 augustus 2004

Tijdens de “Uitvaart Vakbeurs 2004” zal er een proeve van meesterschap in de bloemsierkunst plaatsvinden. Dit is het hoogst haalbare binnen de Nederlandse bloemsierkunst. De titel “erkend bloemsierkunstenaar bestaat sinds 1996 en sindsdien hebben zo’n 70 kandidaten de titel in ontvangst mogen nemen. Een proeve moet een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de bloemsierkunst in Nederland.

Speciaal voor Uitvaart wordt door Anneke de Snayer het thema -versieren van rouwvervoer- onder de loupe genomen. In samenwerking met een aantal exposanten zullen diverse ideeën, technieken en vernieuwend bloemwerk te zien zijn.

De begrafenis van Lady Diana in 1996 heeft veel taboes doorbroken. In de loop der jaren volgden indrukwekkende uitvaarten van Pim Fortuyn, Prins Claus, Koningin Juliana en vele anderen. Door het overlijden van belangrijke mensen om ons heen wordt er meer over de dood en uitvaart nagedacht en gesproken. De belangstelling voor rouwceremonies wordt groter. Het afscheid nemen van een dierbare wordt persoonlijker, wat van groot belang is bij het verwerken van verlies. Uitvaartbegeleiders luisteren naar laatste wensen, weten wat er allemaal mogelijk is en proberen die te realiseren. Het uiten van gevoel is belangrijk, rituelen en symbolieken tijdens de rouwcermonie kunnen een bijdrage leveren. Bloemen tijdens de uitvaart zeggen meer dan 1000 woorden en kunnen troost en mooie herinnering aan de nabestaanden bieden.

Elke dag weer is vervoer heel belangrijk, grote afstanden zijn geen obstakels meer. Mensen zijn trots en zuinig op hun eigen vervoermiddel, de naam “heilige koe” is er niet voor niets….

Vervoer bij uitvaart is heel persoonlijk geworden. Volgens de wet mag er in ieder voertuig een kist vervoert worden, als deze er maar in past. (kan wel per gemeente verschillen)

Heel bekend zijn de zwarte, witte of grijze lijkwagens in verschillende merken en uitvoeringen. De zwarte of witte koets met paarden komt weer terug. Steeds vaker wordt er gebruik gemaakt van bijzonder vervoer, zoals een Harley Davidson motor met zijspan voor de kist. Een bus waar de hele familie samen met de overledene naar de laatste rustplaats gebracht kan worden. Een fiets met een karretje, een bakfiets, een rouwboot, een dierenambulance, heftruck of een tractor. Zelfs een eigen auto mag gebruikt worden.

Na het bestuderen van verschillende geloofsculturen met oorspronkelijke gebruiken en de geschiedenis van rouwen, is mij opgevallen dat er veel vergeten rituelen en symbolieken zijn. Veel rituelen en symbolen zijn zo mooi dat ze een plaatsje zullen krijgen in de vervoersversieringen.

Rouwvervoer is persoonlijk vervoer. De combinatie van rouwvervoer en bloemversiering is heel bijzonder, het is voor een uniek persoon bestemd. Het versieren van vervoer met bloemwerk, als laatste eer aan de overledene, een hele uitdaging!

Er zijn veel obstakels: Het vervoermiddel mag niet beschadigen, de rijsnelheid zorgt ervoor dat het bloemwerk niet te groot mag zijn, letten op weersomstandigheden, het zicht tijdens het rijden….

Door te discussiëren met uitvaartbegeleiders en vervoerverhuurders, kunnen veel problemen worden opgelost. Om de laatste wensen zo goed mogelijk uit te voeren is samenwerken heel belangrijk!

Anneke de Snayer

Belangstelling voor gratis entreekaarten voor de Jaarbeurs in Utrecht en meer informatie: www.pompaflorida.tk

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE