nieuws

Facultatieve
Sponsors

Plaatsing bijenkast op R.-K. Begraafplaats Buitenveldert te Amsterdam

4 juli 2017


De R.-K. Begraafplaats Buitenveldert in Amsterdam heeft in het kader van de Week van de Begraafplaats begin Juni op een wel heel unieke wijze invulling gegeven aan het thema Duurzaamheid van dit jaar. Naast het organiseren van een duurzame markt heeft de begraafplaats besloten om n.l. een bijenkast te plaatsen op het 7ha groene hart naast de ringweg A10.

Social venture I LOVE BEEING is de organisatie die dit mogelijk heeft gemaakt als deel van een sponsorovereenkomst met de begraafplaats. Naast het plaatsen van de bijenkast en bijenvolk zal I LOVE BEEING ook ervoor zorgdragen dat het bijenvolk wordt onderhouden door één van hun imkers. Ook zullen er een workshop en imkercursus worden gegeven om meer mensen bewust te maken van de noodzaak van de bij.

Die bewustwording is nodig want de bijensterfte neemt wereldwijd nog steeds toe. Een ernstige zaak want de bijen, samen met andere bestuivers, zijn voor 60% verantwoordelijk voor onze voedselvoorziening. Daarnaast is de bij de grootste aanjager van biodiversiteit.
Over de oorzaken van de toegenomen bijensterfte zijn wetenschappers het over het algemeen wel eens. De grootste boosdoeners zijn pesticiden, monocultuur en bijbehorende afname van biodiversiteit in de landbouw, ziekten en parasieten in de bijenkasten en last but not least de moderne bijenteelt zelf.

Voor Anja Vink, directeur van de Begraafplaats Buitenveldert, reden genoeg om op een schitterend plekje de ruimte te geven voor het plaatsen van een bijenkast. “De bijen zullen het enorm naar hun zin krijgen tussen alle planten, bomen en bloemen die Begraafplaats Buitenveldert rijk is. We zijn dan ook zeer verheugd dat I LOVE BEEING dit mogelijk heeft gemaakt en daar invulling aan heeft gegeven. De kast is inmiddels geplaatst en een groot bijenvolk is inmiddels gewend geraakt aan hun nieuwe behuizing en omgeving. Ook hebben we al veel positieve reacties gekregen van bezoekers van onze begraafplaats.”


Philippe Smit van I LOVE BEEING voegt daar aan toe dat zij niet eerder hebben gedacht aan het plaatsen van bijenkasten op begraafplaatsen. “I LOVE BEEING heeft inmiddels zo’n 60 bijenkasten geplaatst op daken en in bedrijfstuinen van kantoorpanden in zowel stedelijke als natuurlijke omgevingen. Daar passen begraafplaatsen uitstekend bij en wij zullen dan ook in onze campagnes daar meer aandacht aan geven”.
Voor meer informatie; info@ilovebeeing.nl

Reageer op dit artikel

Reacties:


nog geen reacties
Uw reactie op dit artikel