nieuws

Facultatieve
Sponsors

Persbericht Netwerk Uitvaartvernieuwers: Uitvaartvernieuwers doen niet mee aan ondergrondse verdiensten.

21 oktober 2004

Het Netwerk van Uitvaartvernieuwers neemt afstand van het beeld dat een uitvaart het synoniem van onbehoorlijke financiële praktijken is. In tegenstelling tot het Platform Uitvaartwezen is men wél van mening dat er meer dan slechts incidenteel wordt gesjoemeld rond een uitvaart. Een kist wordt soms voor vele malen de inkoopprijs in rekening gebracht, de prijs van bloemen en een grafmonument worden mede bepaald door de provisie die aan de uitvaartondernemer wordt betaald. Op het vervoer en drukwerk rond een uitvaart wordt eveneens een toeslag in rekening gebracht. Het zijn niet alleen de uitvaartondernemingen die aan deze onduidelijke declaratiemethoden verdienen. Ook zorg- en religieuze instellingen bedingen soms provisie voor het aanbevelen van een uitvaartonderneming.

Een deel van deze problemen vindt zijn oorzaak in de ongeregelde verhoudingen in de uitvaart branche. In veel gevallen is de uitvaartverzekering meer richtinggevend dan de diensten die de nabestaanden van overledene wensen. Uitvaartondernemers die zich nieuw vestigen ontmoeten weerstand, en de arbeidsvoorwaarden in de uitvaartbranche zijn vaak zo slecht dat het systeem van bijvoorbeeld een provisie op een aangeprezen kist belangrijker is dan de wensen van de familie. Een standaard uitvaart wordt vaak verkocht als een product op maat.

Het Netwerk van Uitvaartvernieuwers Netwerk Uitvaartvernieuwers zal in reactie op de berichtgeving om een onderzoek verzoeken van de Netwerk van Uitvaartvernieuwers NMa. Het Netwerk Uitvaartvernieuwers pleit er voor declaraties zodanig te specificeren dat de cliënt een duidelijker overzicht krijgt van de kostprijs en de eventuele opslag. Een systeem van steekpenningen voor het aanbrengen van een uitvaart is volstrekt onacceptabel.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE