nieuws

Facultatieve
Sponsors

Overleden superster komt tot leven dankzij AI

Braziliaanse reclamewaakhond start onderzoek

19 september 2023

Volkswagen wordt onderzocht door een Braziliaanse reclamewaakhond vanwege het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) in een commercial waarin de overleden Braziliaanse superster Elis Regina (36) tot leven wordt gewekt. De reclame wekt de indruk dat de artieste nog in leven is, wat tot ethische bezwaren leidt. Fans zijn verdeeld over de kwestie. De mogelijkheden van AI om overleden personen virtueel tot leven te brengen, zijn in opkomst, met zelfs digitale klonen die unieke toespraken op eigen begrafenis houden.

Volkswagen bracht de commercial exclusief in Braziliƫ uit, waarin Elis Regina in een rijdende auto een duet zingt met haar dochter. Het kostte meer dan 2400 uur om Regina met AI tot leven te brengen. Er zijn klachten ingediend bij de reclame-autoriteit Conar, met zorgen over het ontbreken van een AI-disclaimer. Conar onderzoekt of dit gebruik van technologie kan leiden tot verwarring tussen fictie en werkelijkheid, vooral bij kinderen en tieners.

De nabestaanden steunen de commercial, terwijl sommigen denken dat Regina dit niet zou hebben goedgekeurd vanwege haar verzet tegen de militaire dictatuur van Braziliƫ, die nauw samenwerkte met Volkswagen. Volkswagen verdedigt de commercial als een eerbetoon aan een grote Braziliaanse artiest en een demonstratie van de artistieke mogelijkheden van AI. De commercial is een enorme hit en heeft miljoenen views en extra streams opgeleverd. De discussie roept ook vragen op over de rechten en ethiek van het gebruik van persoonlijke gegevens en beeldmateriaal van overledenen door AI, wat de Nederlandse uitvaartbranche heeft aangekaart. Er wordt gepleit voor onderzoek en regelgeving om deze kwesties te adresseren.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >