Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Oudste Nederlandse graf mogelijk gevonden in Flevoland

donderdag 24 september 2010

In het plaatsje Swifterbant (Flevoland) is mogelijk het oudste Nederlandse graf met menselijke resten gevonden, dat meldt de provincie. Het graf uit de steentijd is bewaard gebleven dankzij de ligging onder de waterspiegel.

Archeologen denken dat het graf komt uit de tijd tussen 8000 en 4500 voor Christus. De menselijke resten zullen vrijdag uit het graf worden gehaald voor verder onderzoek. De afgelopen maanden werd duidelijk dat de duizenden stukjes vuursteen en tientallen haardkuilen die op deze plek zijn gevonden 2.000 jaar ouder waren dan gedacht (7.000 jaar voor Christus). “Nu vinden we ook nog eens een graf met menselijke resten. Zo zie je maar dat archeologisch (voor)onderzoek bij ruimtelijke projecten, zoals de aanleg van de N23, geen overbodige luxe is. Op deze manier worden bodemschatten bewaard en dat is belangrijk voor nu en in de toekomst.” zegt Flevolands gedeputeerde cultuur René van Diessen.

In de midden steentijd werd niet iedereen met zorg begraven. Losse skeletdelen komen met grote regelmaat voor bij opgravingen, al dan niet voorzien van vraatsporen. Dit geeft aan dat er kennelijk op diverse manieren tegen de doden werd aangekeken. Deze persoon kwam in elk geval in aanmerking voor een begrafenis in een grote langwerpige kuil. Gedetailleerd onderzoek van de kuil, het skelet en de eventuele voorwerpen die er bij worden aangetroffen zullen meer duidelijkheid geven over het begrafenisritueel.

Print deze pagina

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder