nieuws

Facultatieve
Sponsors

Orkaan in Irma

Ontwapenend boek over het ziekteproces na fatale diagnose borstkanker

27 september 2020


Onlangs verscheen bij Quo Vadis Uitgeverij het boek Orkaan in Irma. Herman Delwig beschrijft daarin op ontroerende wijze de bijna vier jaar lang durende lijdensweg van zijn echtgenote Irma nadat zij de diagnose borstkanker kreeg.

Als het in het Caraïbisch gebied nog rustig is en de meteorologen nog geen flauw benul hebben van het ontstaan van de orkaan Irma, zit Herman midden in een orkaan met dezelfde naam. Onthutst, gemangeld en terneergeslagen, want zijn vrouw Irma blijkt aan een ongeneeslijke vorm van kanker te lijden. In het grillige ziekteverloop zoekt hij wanhopig naar herkenningspunten van de vrouw op wie hij ooit zo gek was. Irma op haar beurt herkent haar man niet meer. Het is voor hen beiden dwalen en zoeken, terwijl de kanker in Irma voortwoekert. Toch blijven zij elkaar trouw, vooral door de krachtige onderlinge liefde die zich diep in hen heeft genesteld.

Orkaan in Irma is een ontroerende beschrijving van een lijdensweg door een verwoestende ziekte. Ontwapenend, liefdevol, krachtig en met worstelingen die herkenbaar zijn voor iedereen die in zijn of haar relatie te maken heeft (gehad) met een ongeneeslijke ziekte.
Door het onderwerp, de anekdotische observaties, korte reflecties en de familieappjes die in het verhaal verweven zijn, laat het boek zich lezen als de keerzijde van Kluuns ‘Komt een vrouw bij de dokter’.

Enkele reacties van lezers van het boek:

"Nog nooit was ik zo dicht bij het proces van terminaal ziek zijn"

"In een ruk uitgelezen. Het heeft mij echt letterlijk vastgegrepen en pas na de laatste bladzijde kon ik het boek loslaten."


In Nederland overlijden dagelijks gemiddeld negen vrouwen aan borstkanker.

Een deel van de opbrengst van het boek komt ten goede aan KWF Kankerbestrijding


Orkaan in Irma is vanaf nu ook te vinden in de uitgebreide boekenlijst van Uitvaart.nl

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >