nieuws

Facultatieve
Sponsors

Orgaandonaties met 6 procent gedaald

13 januari 2020

In 2019 hebben 250 mensen hun organen afgestaan voor donatie. Dat is een daling van acht procent ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal transplantaties kwam uit op 769, dat is een daling van zes procent (2018: 817). Het aantal hoornvliestransplantaties is met 3 procent toegenomen, maar het aantal weefseldonoren nam in 2019 iets af.

Dit blijkt uit cijfers die de Nederlandse Transplantatie Stichting heeft gepubliceerd. Directeur Bernadette Haasse zegt dat de cijfers wel vaker schommelen. ‘Een stijging of daling van minder dan tien procent past binnen de schommelingen die we wel vaker zien’.

Nabestaanden houden donatie vaker tegen

Wat opvalt is dat in negentien procent van het aantal gevallen nabestaanden donatie tegenhielden. Dit terwijl de overledene zelf een Ja had vastgelegd in het Donorregister. Directeur Haasse noemt dat een verontrustende ontwikkeling. Haasse benadrukt dat het belangrijk is dat mensen bij leven praten over hun keuze voor donatie. Dat maakt dat nabestaanden niet worden verrast over de keuze. Op 1 juli gaat de nieuwe donorwet in. Hierin is de zorg aan naasten en hun rol ten aanzien van de registratie van de overledene beschreven. Het doel van de nieuwe donorwet is dat meer mensen donor worden.

Als u vragen heeft over donatie kunt u bellen met de Donorinformatielijn op telefoonnummer 0900- 821 21 66 (ma-vrij 8.30 – 19.00 uur)

Reageer op dit artikel

Reacties:


nog geen reacties
Uw reactie op dit artikel

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE