nieuws

Facultatieve
Sponsors

Oproep: klachten over tijd tussen begrafenis en sluiten graf

14 februari 2020

Termijn opnemen in de wet

De redactie van Uitvaartbranche.nl vraagt u om uw ervaringen te delen over de termijn tussen een begrafenis in een algemeen graf en het sluiten van het graf. Aanleiding is het relaas van een weduwe die haar man anderhalf jaar geleden verloor. Hij werd begraven in een algemeen graf op een begraafplaats in Den Haag. Het duurde enkele maanden voordat het graf helemaal werd gesloten.

Termijn opnemen in de wet

Na de begrafenis van haar man werd de kist afgedekt met de wettelijke 30 centimeter aarde die er moet zitten tussen kisten in een algemeen graf. Maar het duurde maanden voordat er andere overledene werden begraven in het graf. Daardoor bleef er maandenlang een plankier over het graf liggen. Voor de weduwe was dat een hele nare ervaring.

Uitvaartverzorger Erik Boelkens noemt deze situatie een manco in de wet. Er is wettelijk namelijk niets vastgelegd over de termijn waarbinnen het graf uiterlijk volledig gevuld moet zijn met aarde. Boelkens heeft een dergelijke situatie eerder al meegemaakt toen nabestaanden zelfs een lijkgeur en veel vliegen waarnamen bij het graf van een dierbare. Hier ging het om een kist in een algemeen keldergraf Ook bij deze kelder duurde het lange tijd voordat er andere overledenen in de kelder werden begraven.

Doordat er steeds minder wordt begraven duurt het op veel begraafplaatsen langer voordat een algemeen graf volledig is gevuld. Erik Boelkens heeft dit manco in de Wet op de lijkbezorging inmiddels voorgelegd aan CDA-Kamerlid Harry van der Molen. Van der Molen kan bekijken of er in de nieuwe Wet op de lijkbezorging een sluitingstermijn moet komen voor algemene graven. Het voorstel is om in de wet op te nemen dat een graf niet langer dan 6 werkdagen voor de bijzetting mag worden geopend en binnen 6 werkdagen na de bijzetting moet worden gesloten.

Wat zijn uw ervaringen?

Om beter inzicht te krijgen in de ervaringen van uitvaartondernemers en nabestaanden vraagt de redactie van Uitvaartbranche.nl om uw ervaringen met ons te delen. U kunt uw reactie mailen naar redactie@uitvaart.nl.

Reageer op dit artikel

Reacties:


nog geen reacties
Uw reactie op dit artikel

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE