nieuws

Facultatieve
Sponsors

Open Monumentendag op Ter Navolging en de Joodse Begraafplaats Tiel

2 september 2016

Op zondag 11 september a.s. vindt in het kader van Open Monumentendag 2016 een tweetal op elkaar aansluitende activiteiten plaats op twee historische begraafplaatsen in Tiel: Ter Navolging aan de Lingedijk (12 – 16 uur) en de Joodse Begraafplaats aan de Voor de Kijkuit (15 – 17 uur).

Op Ter Navolging zal om 14.00 uur een rondleiding worden verzorgd waarbij vooral aandacht wordt besteed aan een aantal grafmonumenten dat de afgelopen anderhalf jaar is hersteld. De rondleiding wordt om ca. 14.45 uur afgesloten met een optreden van de Schola Cantorum Tiel o.l.v. Frits Hendrich: het Gregoriaanse Requiem, gezongen voor allen die hier begraven liggen. Bij enkele tientallen grafmonumenten staat een beschrijving van het graf en / of de daar begraven personen. In en rond het baarhuisje staan 2 recent herstelde graftrommels, de portrettengalerij ‘Een gezicht gegeven aan …‘ en afbeeldingen van grafmonumenten voor en na herstel.

Op de Joodse Begraafplaats (waar mannen een hoofdeksel moeten dragen) wordt rond 15.15 uur het, op initiatief van de Stichting Ter Navolging, herstelde oorlogsmonument onthuld. Dit monument, daterend uit 1950, ter herinnering aan de in de oorlog vermoorde leden van de Joodse kerkelijke gemeente in Tiel, raakte ernstig beschadigd waarna verval optrad. Het herstel werd mogelijk door de bijdragen en inzet van inwoners van Tiel. Aansluitend vindt er een rondleiding plaats.

In het Metaheerhuisje worden verschillende, soms eeuwen oude, voorwerpen getoond die ooit werden gebruikt door de indertijd bloeiende Joodse gemeenschap in Tiel alsmede oude foto’s en afbeeldingen en achtergronden van enkele op deze begraafplaats begraven personen.

Reageer op dit artikel

Reacties:


nog geen reacties
Uw reactie op dit artikel

Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn