nieuws

Facultatieve
Sponsors

Open Huis Eijgelaar Natuursteen groot succes

10 oktober 2006


Ruim 250 personen bezochten vrijdagmiddag het open huis van Eijgelaar Natuursteen in Kampen om de mogelijkheden op het gebied van grafmonumenten te bekijken en te zien hoe een grafmonument gemaakt wordt.

In de showtuin met meer dan 200 monumenten, variërend van ruwe stenen en zwerfkeien tot geheel gepolijste monumenten, kreeg men een goede indruk van de vele mogelijkheden. Deze middag werd echter ook de werkplaats met de zaag- en polijstafdeling en de ontwerp- en beletterafdeling opengesteld voor publiek. Zo kon men in de werkplaats zien hoe een nieuw monument gemaakt en in elkaar gezet wordt en hoe een bestaand monument dusdanig gerestaureerd kan worden dat het weer als nieuw lijkt. In de ontwerp- en beletterafdeling kon men onder andere zien hoe diverse vormen van belettering worden aangebracht, van het moderne zandstralen tot de met bladgoud ingelegde letter en de ouderwetse handgehakte letter. En wie het aandurfde, mocht ook zelf proberen een letter met hamer en beitel te hakken. De stelploeg liet zien hoe een grafmonument op de begraafplaats geplaatst wordt.

Niet alles draaide echter om monumenten van natuursteen. Zo was er een houtbewerker die versiersels in een houten kruis sneed en houten monumenten tentoonstelde. Ook kon men de monumenten en decoraties van glas bekijken, waaronder transparante, gekleurde en gebogen glasplaten, kleurrijke objecten van gesmolten glas, handafdrukken in glas en foto’s in glas. Naast het hout en glas waren er ook monumenten van of gecombineerd met RVS, brons en aluminium te zien.

Opvallend was dat er veel aandacht werd geschonken aan hoe van een monument een persoonlijk monument gemaakt kan worden. Een tekenaar liet ontwerpen zien die gemaakt zijn naar aanleiding van gesprekken met nabestaanden. Dit zijn meestal tekeningen waarin hobby’s of interesses naar voren komen, die weer in een grafmonument verwerkt kunnen worden. Een kunstenaar graveerde levensechte portretten op een grafmonument. Een steenhouwer liet zien hoe iets persoonlijks in een grafmonument gehakt kan worden. Zo hakte hij tijdens het open huis een boom in een granieten steen.

Menig bezoeker was verbaasd over de enorme diversiteit aan modellen en materialen en dat er nog zoveel bij komt kijken voordat een monument op de begraafplaats staat. Het was een interessante middag over de bijzondere wereld van grafmonumenten.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE