nieuws

Facultatieve
Sponsors

Open Dag op begraafplaats Elzenhof

18 november 2003


Kijkje voor en achter de schermen - Met muziek, voorstelling, historie en kindertekeningen

Deze week wordt de nieuwe begraafplaats Elzenhof aan de Walstein/Elsweg officieel in gebruik genomen. Vrijdag is in aanwezigheid van tal van genodigden de officiële handeling door wethouder R.T.J. Daamen met medewerking van zestig kinderen van basisschool De Springplank. Zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur is er een open dag. Een goede gelegenheid om eens een kijkje te nemen vóór en áchter de schermen van een goed geoutilleerde begraafplaats.

Het komt niet zo vaak voor dat een compleet nieuwe begraafplaats wordt aangelegd. De oude Harderwijkse begraafplaats, Oostergaarde, bijvoorbeeld, is al zo'n 175 jaar in gebruik, sinds 1829. Begraafplaatsen zijn niet meer alleen plekken waar men een dierbare overledene naar de laatste rustplaats brengt. Steeds meer zoeken mensen er ook rust en bezinning. Sommige begraafplaatsen fungeren als een soort park. Ook over onze begraafplaats Oostergaarde lopen dagelijks mensen zomaar wat te wandelen. De begraafplaatsen zijn open van zonsopgang tot zonsondergang.

Rouw staat tegenwoordig weer helemaal midden in het leven. Dat blijkt ook wel uit de grote belangstelling van de basisscholen voor een bezoek aan de Elzenhof. Zij namen deel aan het educatieve project Lachen mag, huilen mag, dat is bedoeld om dood en verdriet bespreekbaar te maken. Kinderen van zo'n vijftien basisscholen hebben erover doorgepraat en tekeningen en gedichten gemaakt die in het Uitvaarthuis worden tentoongesteld. Het project is mogelijk gemaakt door de bedrijven die de Elzenhof hebben gerealiseerd.

Begraafplaats Elzenhof is inmiddels al in gebruik. De accommodatie op de nieuwe begraafplaats biedt heel wat meer comfort dan Oostergaarde. Het voorplein biedt betere mogelijkheden voor het (droog) opwachten van de rouwstoet. Binnen beschikt het gebouwencomplex over een volledig ingerichte aula inclusief geluidsinstallatie en orgel. Daardoor kan een uitvaartplechtigheid nu desgewenst geheel plaatsvinden op de begraafplaats zelf.

Stijlvol
Nieuw is de combinatie van een gemeentelijke aula met een particuliere uitvaartcentrum. Dit Uitvaarthuis is gebouwd voor rekening van de firma De Uitvaartverzorgers Henk Brouwer en Koos van Hoogmoed. Het omvat een stijlvol ingerichte ontvangstruimte en vier opbaarkamers. De nabestaanden krijgen een sleutel waarmee zij zonder afspraak 24 uur per dag gelegenheid hebben afscheid te nemen van de overledene. Daarbij kan de opbaarruimte naar eigen smaak worden ingericht en er zijn faciliteiten voor koffie, thee, muziek e.d.

De Open Dag as. zaterdag biedt gelegenheid om deze en andere zaken op de begraafplaats te bekijken. Overal is deskundige uitleg. De historicus en publicist H.L. Kok toont een interessante volkskundige collectie over de geschiedenis van het uitvaartwezen en zal de bezoekers te woord staan over oude begrafenisgebruiken.

De nieuwe begraafplaats zelf groeit de komende twintig, dertig jaar in fasen uit tot zeven hectare. Het totaalontwerp hiervoor is al klaar. Ontwerpster Jannie Jongman van de gemeentelijke sector Stadsbeheer: 'Een begraafplaats is de plek waar wij onze doden begraven, maar ook steeds meer een plek voor de levenden. Mensen komen er terug om te rouwen en te herdenken, om tot bezinning te komen. Bij de inrichting hebben we er rekening mee gehouden dat de bezoeker er even in alle rust kan zitten. Het meeste groen is inmiddels aangeplant, maar de bomen hebben natuurlijk nog wel tijd nodig om tot volle wasdom te komen.'

Zoals u bij een bezoek zal merken betreedt men de Elzenhof via een royaal rond voorplein dat is omzoomd met een monumentale beplanting van leibomen en haagbeuken. De achterwand van het plein bestaat uit een aaneengesloten halfronde bebouwing. Hierin zijn Het Uitvaarthuis, de aula/ontmoetingsruimte en de dienstgebouwen van begraafplaats(en)beheerder Wout Smienk en zijn medewerkers gehuisvest. Het gebouw is ontworpen door het Harderwijks/Zeewoldese architectenbureau Kloosterman Looman & Smit. De Open Dag is van 11.00 tot 16.00 uur


Zaterdag Open Dag begraafplaats Elzenhof

Gemeente Harderwijk en De Uitvaartverzorgers Henk Brouwer & Koos van Hoogmoed nodigen u van harte uit om aanstaande zaterdag tussen 11.00 en 16.00 uur een bezoek te brengen aan de nieuwe begraafplaats Elzenhof, Walstein 99/101 (bij de Elsweg).

In en rond de gemeentelijke aula en Het Uitvaarthuis zijn in de loop verschillende activiteiten:

11.00 uur aanvang Open Dag
12.00 uur regionaal concertorkest Wilskracht met muziek rond het thema 'Tussen hemel en aarde'
14.00 uur voorstelling 'Huilen mag, lachen ook' door Marij van den Heuvel en Lidy Groenewegen
16.00 uur einde open dag

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >