nieuws

Facultatieve
Sponsors

Open Dag natuurbegraafplaats Bergerbos

24 mei 2017

Zondag 4 juni a.s. vanaf 11 uur open dag met onder andere bijzondere demonstraties en rondleiding nieuw perceel op Natuurbegraafplaats Bergerbos.

De uit Zeeland afkomstige zangeres & pianiste Marieke van der Leijé en de Limburgse zanger & gitarist Jos van Rens.Samen spelen zij op eerste pinksterdag op Natuurbegraafplaats Bergerbos de mooiste luister songs uit de popmuziek in een mix met eigen werk. Van Fields of Gold, tot Shine Bright. Een kleurrijk duo dat vele harten raakt met hun kwetsbare muziek en mooie samenzang.

Voor alle informatie, beeld- en of geluidsmateriaal, kijk op www.pyure.me

Deelnemers

KOPPIG LIMBURG, portret boetseren - ANNEMIEK JONGEN, portret schilderen - MIRANDA REIJNDERS, beschilderen trooststenen - DONNIE VAN BREE, boetseren aarde urnen - WOUTER BOUWMAN, keien graveren - LIDA VAN DER VARST, kunst uit natuurmaterialen, TROOSTKISTEN, beschilderen van uitvaartkisten - DAGMAR RITZEN, hemelse manden - PETER STRIJBOS, op- en herbegraving - ARTE FOTOGRAFICA BIANCA, foto's spiritualiteit Bergerbos, MARLÉ WOLTERS, Mindfocuss - MINE STEMKENS, Woordkunst

Demonstraties

Maria Stams en José Fijnaut specialiseerden zich tijdens hun opleiding aan de Academie Beeldende Kunst Maastricht in plastische vormgeving o.l.v. vakdocent Appie Drielsma.

Zoveel mimiek zit er in een gezicht, zoveel emotie. Om dit in een portret te verbeelden werken Maria Stams en José Fijnaut op bijzondere wijze samen onder de naam Koppig Limburg. De geportretteerde zit tijdens het boetseren niet stil. Integendeel, een interviewster gaat een levendig gesprek met haar of hem aan.

Van dit gepassioneerd gesprek maken Maria en José gebruik om een treffend portret te realiseren. De portretten in klei of brons, aangevuld met het verslag van het gesprek vormen een compleet beeld van de persoon of ...eigenlijk van de persoonlijkheid.

ANNEMIEK JONGEN - PORTRET-SCHILDEREN

Een door mij geschilderd portret moet de persoonlijkheid van de geportretteerde raken maar zeker ook een interessant schilderij zijn.
Het moeilijke is om schilderachtige vrijheid en losheid te combineren met gelijkenis en uitstraling van de te portretteren persoon: iedere losse toets suggereert zo een andere vorm of karaktertrek. Daarom vormt iedere portretopdracht weer een spannende nieuwe uitdaging!

DONNIE VAN BREE - URNEN BOETSEREN

Pottenbakster Donnie van Bree uit Posterholt heeft in samenwerking met Huub Kluijtmans van Natuurbegraafplaats Bergerbos de oude urnenculturen weer tot de verbeelding gebracht.

Donnie heeft al deze oude modellen uit diverse oude culturen bestudeerd en voorbeelden van deze urnen in musea goed bekeken. Zo bestaan er typen als de Hallstadt -urn, de Michelsberger -urn, klokbeker-urn, kerbschnitt-urn, urnen uit de hunebedden tijden vele anderen. Intussen worden deze urnen opnieuw aangeboden en aan belangstellenden uitgelegd wat het verhaal is achter deze urnen culturen.

Op natuurbegraafplaats Bergerbos bestaat de mogelijkheid om deze urnen te kiezen, de crematie as van hun dierbaren hierin bij te zetten.

Intussen kiezen veel nabestaanden deze oeroude urn in een nieuw jasje van Donnie van Bree.

MIRANDA REIJNDERS-SMALS - BESCHILDEREN TROOSTSTENEN

Stenen worden gevormd door moeder Aarde. Ze staan als symbool voor vrede, geluk en kracht, maar ook voor veiligheid en macht. Stenen zijn zowel ruw als glad en te vinden op ieders pad. Al heel mijn leven zoek en bewaar ik stenen. Stenen hebben een enorme aantrekkingskracht op mij. Elke steen is anders en uniek, net zoals een mens.

Sinds enkele jaren beschilder en teken ik op stenen. Ook kan een steen geheel naar eigen wens beschilderd worden. Interesse, dan informeer bij Oet Ool Atelier naar de mogelijkheden.

LIESBETH VAN LITSENBURG - TROOSTKIST

Troostkist is een kleine creatieve onderneming die zich onder andere bezighoudt met het creëeren van troostrijke uitvaartkisten. Kisten die persoonlijker zijn dan wat standaard geleverd wordt. Kisten die een verhaal kunnen vertellen, kisten die wellicht kunnen bijdragen aan een mooi afscheid.

We beschilderen houten kisten naar eigen inzicht en creatief vermogen of naar idee van de nabestaanden. Bijvoorbeeld ‘Boom’, een kist waarbij tijdens de uitvaartdienst door de aanwezigen papieren bladeren op aangebracht kunnen worden. De boom symboliseert de kringloop van het leven. Wij leveren ook passende rouw- en bedankkaarten om het afscheid tot een mooi geheel te maken.

Dan zijn er ook nog kleine afscheidsgeschenkjes. Daarbij moet u denken aan bijvoorbeeld zonnebloempitjes bij de kist ‘Zonnebloem’, sterretjes bij de kist ‘Nacht’ of vergeet-me-nietjes bij de Graskist. Naast gedecoreerde kisten bieden we ook de mogelijkheid tot het begeleiden bij het samen beschilderen van de kist. Vaak kan dat ‘samen doen’ troost bieden.

Reageer op dit artikel

Reacties:


nog geen reacties
Uw reactie op dit artikel

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE