Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Open Dag Crematoria Twente in Almelo en Usselo op 5 april

Uniek kijkje achter schermen bij Crematoria Twente

maandag 31 maart 2014

De aula’s bezoeken, de ovens bekijken en mogelijkheden van asbestemming nagaan. Alles is mogelijk tijdens de Open Dag van Crematoria Twente. Geïnteresseerden krijgen op 5 april de mogelijkheid om een kijkje achter de schermen te nemen in de vestigingen in Almelo en Usselo. Met onder meer rondleidingen en demonstraties laten medewerkers het werk van Crematoria Twente zien. In april bestaat cremeren 100 jaar in Nederland en in dat kader wordt deze Open Dag georganiseerd. Televisieprogramma EenVandaag besteedt hier op donderdag 3 april of vrijdag 4 april om 18.15 uur op Ned 1 aan met opnames die hebben plaatsgevonden bij Crematoria Twente.

Crematoria Twente opent op 5 april haar deuren in zowel Almelo als Usselo. “Hoewel steeds meer mensen kiezen voor cremeren (60%) wekt cremeren bij veel mensen vragen op en mensen zijn nieuwsgierig”, aldus directeur Peter Molema van Crematoria Twente. “Uit ervaring van de afgelopen jaren blijkt dat een bezoek aan de Open Dag voor veel mensen een ‘eye-opener’ is. Daarom willen we iedereen laten zien wat cremeren nu inhoudt en wat daarbij allemaal mogelijk is. Zeker nu cremeren 100 jaar in Nederland bestaat. Extra leuk is dat voor 100 jaar cremeren televisieprogramma EenVandaag op bezoek is geweest en bij ons opnames heeft gemaakt van ons speciale kinderproject rondom deze bijzondere mijlpaal.”

Honderd jaar cremeren

Cremeren bestaat in Nederland bijna 100 jaar. Op 1 april 1914 wordt in het crematorium Westerveld (gemeente Velsen) Dr. C.J. Vaillant als eerste persoon gecremeerd. Er is in de loop van de tijd veel veranderd. Molema: “Er is tegenwoordig veel ruimte voor de persoonlijke benadering van de afscheidsplechtigheid. Een positieve ontwikkeling, want als Crematoria Twente vinden we juist de persoonlijke benadering ontzettend belangrijk.” Om het 100 jaar cremeren in Nederland onder de aandacht te brengen worden bij verschillende crematoria in Nederland open dagen en activiteiten georganiseerd.

Open Dag

De Open Dag duurt op beide locaties van 10.00 uur tot 16.00 uur. Deze dag staan medewerkers klaar om de bezoekers meer te vertellen over het Crematorium en om vragen te beantwoorden. Daarnaast is er aandacht voor de vele mogelijkheden van asbestemming, de planning van een plechtigheid en worden er rondleidingen op het gedenkpark gegeven waarbij ook aandacht wordt geschonken aan een plechtigheid in de buitenlucht. Ook wordt uitgelegd en getoond hoe een asverstrooiing in zijn werk gaat. Deze demonstraties vinden plaats om 11.00, 13.30 en 15.00 uur, uiteraard niet met as maar met schelpenzand.

EenVandaag

Crematoria Twente heeft een kinderproject ‘Bureau Dierbare Zaken’ laten ontwikkelen om met kinderen op scholen in gesprek te gaan over dierbare zaken en mensen en het overlijden hiervan. Het project brengt leerlingen in aanraking met de begrippen herinneren, dierbaar, missen, rituelen en afscheid nemen. Naast lessen in de klas brengen de leerlingen ook een bezoek aan het crematorium. Het is van belang de kinderen te informeren over cremeren op een niet beladen moment, een moment zonder dat er sprake is van een overlijden in de directe familiekring. In het kader van 100 jaar cremeren heeft een cameraploeg van actualiteitenprogramma EenVandaag een groep kinderen gevolgd (groep 6 van de St. Bonifatiusschool uit Haaksbergen) die een rondleiding kregen in het crematorium in het kader van dit project. De reportage wordt uitgezonden op donderdag 3 april of vrijdag 4 april om 18.15 uur op Ned 1.

Crematoria Twente

Bij Crematoria Twente staan nabestaanden centraal. Zij krijgen de mogelijkheid om respectvol en volledig naar eigen wens afscheid van hun dierbare te nemen. Een afscheid als dierbare herinnering, als troost en inspiratie voor later. Sleutelwoorden zijn gastvrijheid, inlevingsvermogen, betrokkenheid en flexibiliteit.

Kijk voor uitgebreide informatie over het thema uitvaart in Almelo op www.uitvaart-almelo.nl.

Print deze pagina

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder