nieuws

Facultatieve
Sponsors

"Oorspronkelijke ontwerp Kranenburg verkwanseld"

10 januari 2011

Een nieuwe gedenkwand die is geplaatst bij de centrale vijver op begraafplaats Kranenburg in Zwolle is strijdig met het oorspronkelijk ontwerp. De Stichting Zwolle Groenstad zegt in Dagblad de Stentor bezwaar te hebben tegen het monument. Volgens de waarnemend voorzitter is in het ontwerp uit 1928 opgenomen dat de plek rond de vijver er is voor mensen om even te kunnen wandelen en mijmeren zonder associaties met de dood. Daarom zouden er ook nooit graven zijn gepland op die plek.

Twee keer eerder stond de locatie al ter discussie, de eerste keer was direct na de oorlog. Toen waren er plannen om graven voor oorlogsslachtoffers aan te leggen. In 1960 waren er plannen om er een grote urnenmuur te bouwen, maar die verzoeken werden destijds afgewezen door de gemeente. De stichting begrijpt niet waarom er nu wel een monument is geplaatst. Ze laten in de Stentor weten dat de gedenkwand er opeens stond. Volgens de stichting is er geen procedure met inspraak aan vooraf gegaan.

Het besluit zou zelfs zijn genomen door mensen die niet goed op de hoogte zijn van de geschiedenis van het Zwolse begraafpark. “Hiermee wordt een historische blunder begaan. Het zou net zoiets zijn als Coca Cola toestemming geven om een reclamebord op de Sassenpoort te hangen”, laat een woordvoerder van de stichting optekenen in de Stentor. De stichting beschuldigt de gemeente dat de toestemming voor het monument het wisselgeld is geweest om extra grond te verkrijgen voor de parkeerplaats nabij het crematorium. Volgens hen verkoopt het crematorium gedenkplaatjes die op het monument geplaatst kunnen worden.

De stichting zegt dat de gedenkwand die momenteel nog in aanbouw is nog verplaatst kan worden. Er zouden veel andere mogelijkheden zijn om de wand te plaatsen. Een woordvoerder van de gemeente laat in de krant weten dat ze volgende week zal reageren om dit onderwerp.

Bekijk hier een filmpje over het monument:uitvaart-zwolle.nl

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE