nieuws

Facultatieve
Sponsors

Oorlogsplaquette gestolen op begraafplaats Hilversum

1 september 2011

Dieven hebben dinsdag toegeslagen op de eeuwenoude begraafplaats ‘Gedenkt te sterven’. De grafrovers gingen er vandoor met een bijzondere plaquette van radioverzetsstrijders, dat meldt De Telegraaf.

Het is al de zoveelste keer dat hondsbrutale dieven hun slag slaan op de begraafplaats. Net als de vorige keren was het de dieven ook dit keer te doen om het brons. De begraafplaats in Hilversum dateert uit 1793 en is een van de oudste van ons land. De telegraaf meldt dat de secretaris van de beherende stichting haar tranen nauwelijks kan bedwingen als ze praat over de diefstallen. Het monument was een eerbetoon aan mensen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. Het gaat om medewerkers van de Nederlandse Seintoestellen Fabriek(NSF), de voorloper van Phillips. De slachtoffers maakten illegaal zendapparatuur voor het verzet. Ze werden daardoor radioverzetsstrijders genoemd. Helaas wisten de Duitsers ze te pakken te krijgen en moesten ze hun verzet betalen met de hoogste prijs.

Nadat Phillips enkele jaren geleden haar vestiging in Hilversum sloot kwam de plaquette terecht op de begraafplaats. Volgens de secretaris kwamen nabestaanden speciaal naar de begraafplaats voor het monumentje.

Reageer op dit artikel

Reacties:


nog geen reacties
Uw reactie op dit artikel