nieuws

Facultatieve
Sponsors

Onthulling Herdenkingsmonument op 11 mei

3 mei 2007

Wethouder Piet Panis van de gemeente Dongen onthult op vrijdag 11 mei om 14.00 uur op de algemene begraafplaats de Kremer een monument ter nagedachtenis aan doodgeboren kinderen en niet-levensvatbare baby’s. Het monument is bedoeld voor alle ouders en andere nabestaanden.

Aan het verlies van een doodgeboren kindje of een niet-levensvatbare baby werd vroeger weinig of geen aandacht besteed. Daarom is bij de voorbereiding van de ruiming van de Sint Joseph-begraafplaats in de gemeente Dongen besloten om hiervoor een herdenkingsmonument te laten maken. Een plek om te rouwen en te herdenken voor ouders en nabestaanden van alle gezindten. Die plek is gevonden op de algemene begraafplaats De Kremer aan de Groenstraat in Dongen. Kunstenares Conny Mahieu uit Dongen tekende voor het ontwerp en de uitvoering van het monument.

Tijdens de onthulling op 11 mei worden diverse gedichten voorgedragen en er is muziek verzorgd door vocaal ensemble Schiamazzi. Ook na 11 mei is het monument te bezoeken door iedereen die zich betrokken voelt bij dit onderwerp. Het monument kan bijvoorbeeld ook worden opgenomen in een ceremonie.

Gedachte kunstenares
Bij het ontwerp heeft kunstenares Conny Mahieu gezocht naar een fragiele verbinding tussen aarde en ijlheid. Vanuit die gedachte ontstond de keuze voor cortenstaal en helder vlakglas. Cortenstaal is een zwaar materiaal dat ook zo oogt. De warme roestbruine kleur verwijst naar de aarde. De vierkante of rechthoekige voet van elk beeld verwijst ook naar de aarde. Vanuit het vierkant rijst het beeld op naar een vorm van glas. Ook glas is een zwaar materiaal, maar door de transparantie lijkt het gewichtsloos, amper aanwezig. Lijnen worden zichtbaar door de dikte van het materiaal en kunnen versterkt worden door in die dikte aangebrachte onregelmatigheden.

In het monument maakt de aardse, cortenstalen vorm op een organische wijze een verbinding met het transparante glas. De hoeveelheid van glaslagen geeft een watergroene kleur die lichter wordt en eindigt in een heldere laag in de uiterste punten van de vleugelachtige vormen. In de bolvorm is de aanwezigheid het hoogst om meteen weer te verdwijnen in uitlopende lijnen die wegvliegen naar boven. Naar beneden toe lopen de lijnen ook weg, als water, als iets dat naar de aarde wil gaan maar verdampt voordat die bereikt is.
De tekst: ‘Diepe indruk maakte jouw bestaan tussen ooit en eeuwigheid’ komt uitgeponst in een cirkel van cortenstaal, met daaronder een cirkel van glas zodat de letters glanzen door de openingen in het staal.

Zeker bij dit monument is de mogelijkheid om rond het monument te lopen van belang. Dit vanwege de fysieke ervaring dat alles vele kanten heeft. Het leven gaat, ondanks alles, steeds door. Tijdens het lopen is het zicht op het beeld ook steeds anders. Zo kan het meerdere associaties oproepen.

Dongen Uit de Kunst!
Het monument vormt een onderdeel van het jaar Dongen Uit de Kunst! In 2007 staat de gemeente geheel in het teken van kunst en cultuur. Op verschillende momenten in het jaar zijn er activiteiten op het gebied van kunst en cultuur. Dit kan variëren van een tentoonstelling, een manifestatie, een openluchtconcert tot een kunstroute.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE