nieuws

Facultatieve
Sponsors

Onthulling bijzonder monument

11 september 2007

Het UMCG en Yarden Crematorium Groningen onthullen op 12 september een herdenkingsmonument voor mensen die hun lichaam ter beschikking van de wetenschap hebben gesteld. Nabestaanden kunnen hier de overledenen herdenken. Bij nabestaanden blijkt een toenemende behoefte te zijn aan een dergelijk monument. Het monument staat bij Yarden Crematorium te Groningen.

Het initiatief voor dit herdenkingsmonument is genomen door de disciplinegroep Anatomie en Embryologie van het UMCG/RuG. Tot nu toe ontbreekt een plaats waar de nabestaanden hun dierbaren die hun lichaam ter beschikking van de wetenschap hebben gesteld, konden herdenken. Dit werd door een stijgend aantal nabestaanden als een gemis ervaren. Met dit monument kunnen zij op een gepaste plaats eer bewijzen aan hun geliefden en hun rouw verwerken.

In samenwerking met Yarden Crematorium is nu in Groningen een herdenkingsmonument gerealiseerd. In Nederland bestaat nog niet een dergelijk monument. In het buitenland (o.a. in Graz, Sydney) zijn wel vergelijkbare monumenten opgericht. Het monument bestaat uit vier basaltzuilen met hierop de tekst: “... en zij gaven hun lichaam ten behoeve van de medische wetenschap”. Het monument is ontworpen door Steenhouwerij Sitters&Terpstra.

In Groningen hebben het afgelopen jaar ongeveer 250 mensen het codicil ingevuld waarmee ze hun lichaam ter beschikking van de wetenschap stellen.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE