nieuws

Facultatieve
Sponsors

Ontbreken vergunning crematorium Alkmaar slechts formaliteit

30 juni 2020

Het crematorium in Alkmaar, dat gewoon in bedrijf is en werkt met toestemming van de gemeente Alkmaar, zal binnenkort een vergunning voor de Wet op de lijkbezorging krijgen. Het Noordhollands Dagblad ontdekte onlangs dat het crematorium deze vergunning nog niet in bezit heeft en schreef naar aanleiding daarvan een artikel waarin het zegt dat het crematorium in feite illegaal opereert.

Maar van een sluiting of iets dergelijk is helemaal geen sprake. Het berust op een misverstand, de gemeente en Monuta zullen zorgen de ontbrekende vergunning snel in orde wordt gemaakt. Monuta laat in een reactie aan de redactie van Uitvaartbranche weten dat de vergunning ‘wet op de lijkbezorging art. 53’ erg weinig wordt verleend in Nederland. Er komen namelijk niet vaak nieuwe crematoria bij. Een gemeente of bouwbedrijf is er daarom vaak niet mee bekend.

Het crematorium & uitvaartcentrum Alkmaar heeft alle vergunningen die nodig zijn om zich te vestigen in Alkmaar; de bestemmingsplan & omgevingsvergunning, gebruiksvergunning, vergunning van het strooiveld etc. Ook alle veiligheidscontroles van de brandweer zijn gedaan. De bouwvergunningen zijn in 2014 aangevraagd. Uiteindelijk is op 12 oktober 2015 het raadsbesluit genomen voor de bouw van het crematorium en op 2 mei 2016 zijn ze definitief geworden. Het is altijd duidelijk geweest dat de bestemming een crematorium zou worden, enkel de vergunning wet op de lijkbezorging is nooit aan de orde geweest. Ook niet bij het aanvragen in 2014 van de andere vergunningen. Monuta heeft deze vergunning alsnog aangevraagd bij de gemeente zodat alle vergunningen straks compleet zijn.

Kijk voor uitgebreide informatie over het thema uitvaart in Alkmaar op www.uitvaart-alkmaar.nl.

Reageer op dit artikel

Reacties:


nog geen reacties
Uw reactie op dit artikel