nieuws

Facultatieve
Sponsors

Onenigheid over extra kosten groenonderhoud begraafplaats Geldermalsen

7 juli 2011


Het ministerie van Binnenlandse Zaken vindt dat de gemeente Geldermalsen niet zomaar opeens extra kosten mag berekenen aan nabestaanden. De gemeente wil nabestaanden 80 euro per jaar laten betalen per graf voor het groenonderhoud, dat meldt de Gelderlander. Verschillende nabestaanden verzetten zich tegen die maatregel en hebben nu dus de steun van het ministerie.

De gemeente trekt zich overigens niets aan van de reactie van Binnenlandse Zaken want de zaak zou gecompliceerder liggen dan beschreven door het ministerie. De gemeente zegt dat een begraafplaats geen algemene voorziening meer is omdat er ook wordt gecremeerd. Daarom zegt de gemeente extra kosten te mogen rekenen, ‘wie er gebruik van maakt, kan redelijkerwijs worden aangeslagen voor het onderhoud’, aldus de gemeente in een persbericht.

Volgens Binnenlandse Zaken kan de gemeente bestaande contracten niet eenzijdig wijzigen. Dat zou ook gelden voor de beheerder van een begraafplaats. De gemeente hoopt een bedrag van enkele tonnen te kunnen besparen door nabestaanden meer te laten betalen.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE