nieuws

Facultatieve
Sponsors

Onderzoek in opdracht van DELA wijst uit: Familieleden willen dichter bij elkaar wonen

Nederlandse families kussen en knuffelen

6 mei 2011

Eindhoven, 6 mei 2011 – Komende zondag zoeken families elkaar massaal op om de moeders in het zonnetje te zetten. Een mooie traditie, maar ook één die veel kilometers vraagt. Een kwart van de Nederlanders zou graag dichter bij zijn familie willen wonen. Dit blijkt uit het familieonderzoek dat coöperatieve onderneming DELA liet uitvoeren door onderzoeksbureau Multiscope in het kader van het tv-programma Het Familieportret onder ruim 500 respondenten.

Westerlingen meest Bourgondisch, Zuiderlingen actief
Nederlandse families zijn meer aan elkaar gehecht dan vaak wordt gedacht. 46 Procent van de Nederlanders komt een paar keer per jaar met de familie samen. Van de respondenten ziet zelfs 5 procent elkaar iedere week. Met name de woonafstand zorgt ervoor dat families niet vaker bij elkaar komen. Ruim een kwart van de ondervraagden zou graag dichterbij de familie willen wonen. Elkaar in levende lijve ontmoeten is kennelijk niet goed vervangbaar door bellen of e-mailen. Verhuizen is dan de oplossing.

Wanneer families elkaar ontmoeten, gaan zij het liefst met elkaar uit eten. Terwijl over Zuiderlingen vaak wordt gedacht dat zij Bourgondiërs zijn, zijn het juist de Westerlingen die het liefst met de familie culinair genieten. Mensen uit het zuiden doen juist liever iets actiefs met hun familie. Culturele activiteiten zijn minder populair; slechts 4 procent kiest voor iets cultureels, zoals een museumbezoek.

Top 4 favoriete activiteiten met de familie:

Uit eten (30 procent)
Iets actiefs (24 procent)
Weekendje weg (18 procent)
Iets cultureels (4 procent)

Gedeelde passie schept een band
Martin Kersbergen, communicatiemanager van DELA: ‘Ook in het tv-programma Het Familieportret zien we dat het ondernemen van activiteiten of het delen van een passie familieleden met elkaar verbindt. Zo hebben we dit seizoen een familie uit Purmerend die allemaal worstelen, een brandweerfamilie uit Capelle a/d IJssel en een familie uit Terwolde die allen een talent hebben voor het bouwen van draaiorgels. Het zijn passies binnen een familie die van generatie op generatie worden overgedragen; van grootouders op ouders op kinderen en kleinkinderen. Hierdoor ontstaan heel hechte familiebanden.’

Kussen en omhelzen is de norm
In het onderzoek werd ook gevraagd naar de rol die men toedicht aan de grootouders binnen de familie. Voor bijna de helft van de Nederlanders zijn de grootouders de centrale plaats om met de hele familie samen te komen. ‘Opa en oma vormen vaak echt de spil van de familie. Dat we op elkaar gesteld zijn blijkt ook uit de wijze waarop Nederlanders elkaar begroeten. Een meerderheid van 52 procent begroet elkaar met drie kussen en bijna 10 procent met een omhelzing. Slechts 5 procent begroet elkaar met een hand.

Over Het Familieportret
In het tv-programma Het Familieportret geniet de kijker van de bijzondere band tussen kleinkinderen en grootouders. In het programma vertellen opa en oma mooie verhalen en anekdotes van vroeger aan hun kinderen en kleinkinderen. Dat levert tien prachtige familieportretten op, met aan het einde van het programma een fysiek familieportret. Sponsor DELA wil met Het Familieportret meer aandacht creëren voor de bijzondere band tussen generaties. Daarom liet DELA een onderzoek uitvoeren naar de band tussen familieleden en verschillende generaties. Het Familieportret is elke zondag te zien om 16.25 uur bij RTL 4.

Over DELA
Zo’n 200 vestigingen, 1.700 medewerkers en meer dan 3 miljoen verzekerden maken de coöperatie Draagt Elkanders Lasten (DELA) marktleider in de Benelux. DELA helpt mensen al bijna 75 jaar tegen een eerlijke prijs met repatriëring, opvang, begrafenis, crematie, nazorg en financiële diensten op deze terreinen. Het is DELA’s ambitie dat haar leden en hun nabestaanden de toekomst zo zorgeloos mogelijk tegemoet kunnen zien. Nabestaanden waarderen de dienstverlening met een negen. DELA heeft het Keurmerk Uitvaartzorg, het keurmerk Privacy Waarborg en het Keurmerk Klantgericht Verzekeren.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE