nieuws

Facultatieve
Sponsors

Onderzoek gemeentelijke grafkosten 2007:
Ook in 2007 grote verschillen in gemeentelijke grafkosten

Enkele duizenden euro’s verschil tussen buurgemeenten

26 april 2007

Eindhoven, 26 april 2007 - De graftarieven over een graf van 20 jaar zijn in de gemeente Waddinxveen het hoogst. De graftarieven over dezelfde periode in de Friesche gemeente Ferweradiel het laagst. Het verschil bedraagt maar liefst 4.162 euro. Dit blijkt uit een vergelijkend onderzoek van uitvaartorganisatie DELA naar de hoogte van de graftarieven in verschillende Nederlandse gemeenten.

Zojuist heeft Edzo Doeve, bestuursvoorzitter van DELA, het rapport aan Arie Slob, kamerlid van de ChristenUnie, overhandigd. De afgelopen twee jaar is er veel te doen geweest over de stijging van de gemeentelijke grafkosten. De grafkostenstructuur die verschillende gemeenten hanteren is zeer onduidelijk en ondoorzichtig. Het gevolg is dat de tarieven die gemeenten in rekening brengen sterk verschillen. Daarnaast bestaan er per gemeente grote procentuele verschillen bij de jaarlijkse verhoging van grafkosten. Dit is aan de burger niet uit te leggen.

Nieuw onderzoek in 2007
DELA trok vorig jaar publiekelijk aan de bel op basis van een eigen analyse. Naar aanleiding hiervan stelde Slob kamervragen. Hij pleitte daarbij voor een grondig onderzoek naar de gemeentelijke graftarieven. Ondanks de consternatie die er in 2006 ontstond aangaande de gemeentelijke grafkosten, zijn er echter nog steeds gemeenten die zeer hoge en ondoorzichtige graftarieven hanteren. Dit jaar heeft DELA daarom opnieuw onderzoek gedaan naar de hoogte van de grafkosten per gemeente en de onderlinge tariefverschillen in 2007. De resultaten daarvan zijn samengebracht in een rapport dat zojuist aan Slob is overhandigd. Op basis van de uitkomsten doet DELA aanbevelingen om de inzichtelijkheid in graftarieven door gemeenten te vergroten.

Arie Slob: “Het onderzoek laat zien dat de verschillen in graftarieven zo significant zijn dat deze problematiek bespreekbaar moet worden gemaakt. Ik juich het dan ook toe dat een dergelijk onderzoek opnieuw is uitgevoerd. Het is belangrijk dat er een inhoudelijk debat wordt gevoerd op lokaal niveau en dat de problematiek hoog op de agenda wordt gezet. Het prijsverschil tussen begraven en cremeren is te groot en dreigt in de toekomst nog groter te worden. De ChristenUnie zal zich hiervoor hard maken en opnieuw kamervragen stellen aan Minister Ter Horst van Binnenlandse zaken.”

Edzo Doeve: “Wij zijn blij dat de ChristenUnie de transparantie in dezen wil verhogen. Wij hopen dat de Minister in overleg met de VNG het werken met bijvoorbeeld benchmarks zal stimuleren. DELA zal dit initiatief graag ondersteunen.”

Top 10 duurste en goedkoopste gemeenten
Opnieuw zijn er saillante verschillen. Bij de top tien overzichten van duurste en goedkoopste gemeenten voor graven van een periode van twintig jaar ligt de duurste gemeente Waddinxveen op een steenworp afstand van een van de goedkoopste gemeenten, namelijk Oudewater. Wat opvalt bij de procentuele stijgingen is niet alleen dat de stijgingen fors hoger zijn dan de inflatiecijfers van afgelopen jaar, maar dat deze ook zijn berekend op tarieven die al alleszins hoog zijn.

Top 10 o.b.v. hoogste tarieven, graf 20 jaar 2007
Waddinxveen € 4.386
Rijnsaterwoude/Jacobswoude € 3.548
Amstelveen (Zorgvlied) € 3.535
Schagen € 3.418
Steenwijkerland € 3.354
Abcoude € 3.334
Hengelo OV € 3.147
Heemstede € 3.115
Tiel € 3.087

Top 10 o.b.v. laagste tarieven, graf 20 jaar 2007
Ferwerderadiel € 224
Littenseradiel € 311
Asten € 445
Lemsterland € 500
Beesel € 545
Maasbracht € 554
Oldebroek € 569
Schinnen € 595
Oudewater € 632
Vlagtwedde € 645

Top 10 o.b.v. hoogste procentuele stijging

Bedum 37%
Voorst 26%
Hoogeveen 22%
Rozenburg 18%
Coevorden 15%
Neder Betuwe 14%
Doetinchem 13%
Castricum 12%
Ruinen 11%
Leek 10%

Het volledige rapport is ook hier te downloaden.

Over DELA
Ruim 100 vestigingen, zo’n 1.000 medewerkers en 3 miljoen verzekerden maken de coöperatieve ledenorganisatie Draagt Elkanders Lasten (DELA) marktleider in de Benelux. DELA helpt mensen al 70 jaar tegen een eerlijke prijs met repatriëring, opvang, begrafenis, crematie, nazorg en financiële diensten op deze terreinen. Nabestaanden waarderen de dienstverlening met een negen. DELA heeft het Keurmerk Uitvaartwezen en na een recent vergelijkend onderzoek van de Consumentenbond kwam de Natura uitvaartverzekering van DELA als beste uit de bus. Sinds 2006 is DELA hoofdsponsor van het Nationaal Dames Volleybalteam.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >