nieuws

Facultatieve
Sponsors

Omega Supplies vraagt DELA om transparantie inzake staken thanatopraxiebehandelingen

27 maart 2021

DELA's recente beslissing om per direct thanatopraxiebehandelingen te staken, blijft de gemoederen flink bezig houden. Uitvaartondernemers vragen om duidelijkheid: Wat is de aanleiding voor DELA's onderzoek naar de veiligheid. Inmiddels laten ook leveranciers van thanatopraxie-benodigdheden van zich horen. Lees hier de open brief van Michel Meijer van Omega Supplies. Meijer is tevens verbonden aan N.V.O.A. Vesalius, de beroepsvereniging van obductie-assistenten, overledenen verzorgers en.. thanatopracteurs.

Geachte DELA, beste lezer,

Naar aanleiding van het persbericht van Dela en vervolgens een dag later van Yarden meen ik dat enige toelichting op veiligheid binnen thanatopraxie niet geheel onverstandig is. Het op deze wijze verspreiden van een persbericht lijkt enigszins op een ‘orakel’.

Veiligheid is altijd een verstandige keuze, maar op deze wijze doet u een groot aantal mensen te kort die op een zeer professionele manier met hun professie bezig zijn. U oreert wat in het persbericht maar eigenlijk zit het als los zand in elkaar. U gaat een onderzoek doen naar de veiligheid van personeel, waarom vraag ik me af. Er zijn al zoveel richtlijnen om aan die veiligheid te denken, kwestie van inlezen middels de beroepsverenigingen.
Waarom de beroepsvereniging niet geraadpleegd? NIT (in 2014 vervult u nog een bestuursfunctie bij het NIT), Docendo, Vesalius ik lees geen enkele verwijzing. Zelf ben ik nauw betrokken bij Vesalius, maar daar is niets vernomen. En dan direct stoppen, alles neerleggen en zelfs de con-cullega mag niet invallen. In 2011 sloeg u zich nog op de borst omdat u 80% van alle balsemingen had en dat dit zou gaan stijgen. Wat is er dan voorgevallen vraag ik me af?
Destijds koketteerde u ermee dat al uw balsemingen formalinevrij werden uitgevoerd door een van de wonderproducten van Dodge. Een product wat amper de markt bereikte in Engeland en daar spreken we voor het gemak van 695.000 overledenen waarvan ongeveer 80% gebalsemd. De berichtgeving door de grote jongens is altijd enigszins gekleurd geweest.

Als aanbeveling, tip of collegiale dienst, kan ik u melden dat er wanneer er sprake zou zijn van een spoortje ‘glutaaraldehyde’ de veiligheidsmaatregelen identiek zijn. Dus niet anders dan u al werkte. Nu spreek ik voor de mensen waarvan de opleiding bij Vesalius en Omega heeft plaats gevonden de kennis van deze veiligheidsmaatregelen volledig beheersen. Ook aan de kennis in het omgaan met gevaarlijke stoffen wordt uitvoerig aandacht besteed bij Vesalius. Zoals u begrijpt zie ik nog steeds de problematiek niet rondom uw berichtgeving en handelswijze.

Met uw berichtgeving roept u alleen vragen op bij de diverse disciplines binnen de branche. Naast dat ik het een ondoordachte actie vind, moeten thanatopracteurs nu de afnemers van hun product overtuigen dat ze veilig werken. Hierdoor berokkent u schade aan hen terwijl de gehele problematiek er een is van Dela.

Op dit moment wordt er door Vesalius heel hard gewerkt door diverse mensen binnen de vereniging om een certificering te ontwikkelen voor het beroep thanatopracteur. Naast dat er al heel veel vrije tijd van leden inzit is er ook sprake van een serieuze investering. Uitgangspunt is dus geen slager die zijn eigen vlees keurt, maar een volledig onafhankelijk bureau dat de vereniging hierin bijstaat. Binnen de beroepsgroep, waar je dus de echte professional vind, weten ze waar ze mee bezig zijn.

Namens Omega Engeland bieden wij aan om u een voorlichting te geven over de behandeling van thanatopraxie met het juiste gebruik van onze producten. Een toelichting op de chemicaliën plus een schat aan ervaring vanuit Engeland. Bij voldoende belangstelling zullen wij dit realiseren.

Mocht het gerucht, dat door meerdere bronnen wordt verklaard, juist zijn? Dan maak ik u er op attent dat het gebruik van glutaaraldehyde bij wet verboden is! Omega verkoopt al jaren producten zonder glutaaraldehyde en ook de vloeistoffen van Omega worden via Engeland geïmporteerd. Als sinds de start van de thanatopraxie, in 2010, is glutaaraldehyde niet toegestaan.

Ik wens u sterkte met uw problematiek rondom de veiligheid en een verzoek om in berichtgevingen iets transparanter te zijn. Het is immers een prachtig beroep.

Met vriendelijke groet

Michel Meijer

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >