nieuws

Facultatieve
Sponsors

Olifanten leren kinderen over leven, dood en afscheid

19 mei 2014

Hebben olifanten verdriet? En hoe troosten deze dieren elkaar? Leerlingen uit groep 7 van de St Carolusschool uit Soesterberg namen vandaag deel aan een bijzondere activiteit over ‘leven, dood en afscheid’ in Dierenpark Amersfoort. Tijdens een interactieve ochtend onder leiding van Marjo Hoedemaker, olifantenkenner enoprichter van de Elephant Foundation, werden deze zware onderwerpen op laagdrempelige wijze bespreekbaar gemaakt door het gedrag van olifanten als voorbeeld te nemen. De activiteit is een initiatief van Yarden Vereniging. Met de activiteit wil de vereniging kinderen spelenderwijs voorlichten over de dood, afscheid, rouw en verlies.

Het thema van de ochtend was: wat kunnen we leren van dieren op het gebied van leven, dood en afscheid nemen? Na het tonen van een documentaire over het ‘human elephant conflict’ en een interactieve presentatie van Marjo Hoedemaker over het rouw- en troostgedrag van de olifant brachten de kinderen een bezoek aan het olifantenverblijf. “Olifanten rouwen om hun doden. Het zijn groepsdieren die onderling een hechte band hebben. Het overlijden van een soortgenoot heeft dan ook veel impact. Ze lijken wat dat betreft net op mensen”, aldus Hoedemaker. Na de educatieve ochtend vermaakten de kinderen en hun begeleiders zich de hele middag in de dierentuin.

Belangrijke bagage
Yarden Vereniging organiseert voorlichtingsbijeenkomsten om mensen te helpen met de dood en verlies om te gaan. Dit is de eerste keer dat de vereniging een activiteit voor basisscholen op deze manier organiseert. “Alle kinderen krijgen te maken met de dood. Of dit nu een huisdier is, een familielid, of iemand uit de buurt. Kinderen zijn dan gebaat bij eerlijkheid en helderheid. Als ze al jong op een luchtige manier leren en ervaren dat de dood een onderdeel van het leven is en je daar gewoon over mag praten, laat je ze opgroeien met een stukje belangrijke bagage voor wat ze aan verlies tegenkomen in hun leven. Daar willen we met deze activiteit aan bijdragen”, vertelt Monique Houtzager, Relatiemanager van Yarden Vereniging.

Aanmelden
Geïnteresseerde scholen uit de regio Utrecht die ook in aanmerking willen komen voor deelname aan deze activiteit in Dierenpark Amersfoort kunnen zich aanmelden via www.yarden.nl.

Over Yarden Vereniging
Yarden doet méér dan alleen het verzekeren en verzorgen van uitvaarten. Vanuit Yarden Vereniging biedt Yarden ook een breed scala aan activiteiten, variërend van voorlichtingsbijeenkomsten, thema-avonden (lezingen) tot theater- en filmvoorstellingen. Met deze activiteiten, georganiseerd door 150 vrijwilligers in het land, wil Yarden bewustwording over leven, dood en afscheid bevorderen. Voor meer informatie over activiteiten per regio: www.yarden.nl/agenda.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >