nieuws

Facultatieve
Sponsors

Olifanten leren kinderen over 'leven, dood en afscheid' in Dierenpark Amersfoort

18 november 2014


Hebben olifanten verdriet? En hoe troosten deze dieren elkaar? Leerlingen uit groep 7 en 8 van Montessoribasisschool De Gouden Kraal uit Huizen namen vandaag deel aan een bijzondere activiteit over ‘leven, dood en afscheid’ in DierenPark Amersfoort. Tijdens een interactieve ochtend onder leiding van Marjo Hoedemaker, olifantenkenner en oprichter van de Elephant Foundation, werden deze zware onderwerpen op laagdrempelige wijze bespreekbaar gemaakt door het gedrag van olifanten als voorbeeld te nemen. De excursie ‘Leven en dood van de olifant en Zoo’ is een initiatief van Yarden Vereniging. De komende maanden doet de vereniging dierenparken door heel Nederland aan om kinderen spelenderwijs voor te lichten over de dood, afscheid en verlies.

De leerlingen van De Gouden Kraal werden verwelkomt met een indrukwekkende documentaire over het gedrag van olifanten in hun oorspronkelijke leefomgeving. Daarna gingen Marjo Hoedemaker en een deskundige vrijwilliger van Humanitas van het project ‘Jongeren in Rouw’ met de kinderen in gesprek over het troostgedrag van olifanten en wat kinderen hier van kunnen leren. De educatieve ochtend werd afgesloten met een bezoek aan het olifantenverblijf waar Hoedemaker vragen van de kinderen beantwoordde. Volgens hem is het gedrag van olifanten heel herkenbaar voor kinderen. “Olifanten nemen afscheid van hun doden. Het zijn groepsdieren die onderling een hechte band hebben. Het overlijden van een soortgenoot heeft dan ook veel impact. Ze lijken wat dat betreft net op mensen.”


Belangrijke bagage

Yarden Vereniging organiseert voorlichtingsactiviteiten om volwassenen en kinderen te helpen met de dood en verlies om te gaan. “Alle kinderen krijgen te maken met de dood. Of dit nu een huisdier is, iemand uit de buurt of een familielid. Kinderen zijn dan gebaat bij eerlijkheid en helderheid. Als ze al jong op een luchtige manier leren en ervaren dat de dood een onderdeel van het leven is en je daar doodgewoon over mag praten, laat je ze opgroeien met een stukje belangrijke bagage voor wat ze aan verlies tegenkomen in hun leven. Daar willen we met deze activiteit aan bijdragen”, vertelt Monique Houtzager, Projectleider namens Yarden Vereniging.


Aanmelden voor een leerzaam dagje uit

Yarden Vereniging biedt deze activiteit in 2015 gratis aan in dierenparken door heel Nederland. Het gaat om een compleet leerzaam dagje uit: van de educatieve ochtend tot en met vrije toegang tot het dierenpark in de middag. Geïnteresseerde scholen die in aanmerking willen komen voor deelname kunnen zich vóór 1 februari 2015 aanmelden via het online aanmeldformulier op www.yarden.nl/onderwijsproject.

Over Yarden Vereniging

Yarden doet méér dan alleen het verzekeren en verzorgen van uitvaarten. Vanuit Yarden Vereniging biedt Yarden ook een breed scala aan voorlichtings & bewustwordings activiteiten, variërend van thema-avonden (lezingen), workshops en gespreksgroepen tot theater- en filmvoorstellingen. Met deze activiteiten, georganiseerd door ca. 150 vrijwilligers in het land, wil Yarden bewustwording over leven, dood en afscheid bevorderen. Voor meer informatie over activiteiten per regio: www.yarden.nl/agenda.

Reageer op dit artikel

Reacties:


nog geen reacties
Uw reactie op dit artikel

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE