nieuws

Facultatieve
Sponsors

NRC: "Crematorium Maaslanden cremeert slordig en mengt as"

25 mei 2014

Asvermenging

Drie medewerkers van crematorium Maaslanden te Heusden hebben, afzonderlijk van elkaar, tegenover de politie verklaard dat er slordig gecremeerd wordt in het DELA crematorium. Dat bracht NRC afgelopen zaterdag naar buiten. De zaak is onderzocht maar niet bewezen. DELA ontkent de aantijgingen.

Asvermenging

Zo zouden onvolledig verbrande bot- en vleesresten van de ene overledene mee gecremeerd worden met de een volgende kist. Ook zou de oven niet goed geruimd worden. Het gevolg is dat as van meerdere overledenen is vermengd, hetgeen verboden is. Stefanie van ’t Veen, één van de drie medewerkers die een verklaring aflegde bij de politie: “Om zeker te weten dat de as alleen van de overledene is, moet je erop kunnen vertrouwen dat het crematieproces volledig is afgerond en de oven zorgvuldig is geruimd. Omdat hier geen enkele controle op is, ben je afhankelijk van de integriteit van een individuele ovenist. Dat móét veranderen.”

Niet intensief onderzocht

Lange tijd wist de politie niet wat ze met de zaak aan moesten. Dat leidde er toe dat de zaak pas na een jaar in behandeling werd genomen door het Openbaar Ministerie Oost-Brabant. Hoofdofficier van Justitie Bart Nieuwenhuizen heeft informatie opgevraagd en het gemeentebestuur van Heusden gemeld dat de verklaring door een eerste medewerker van door 2 DELA collega's op "consistente en gedetailleerde wijze" wordt bevestigd. Bewijs voor deze handelswijze is echter niet gevonden. Daarnaast vreesde het OM voor 'zeer veel onrust'. Daarom heeft het OM voorgesteld dat de burgemeester van Heusden zaak met de crematorium moest oplossen. De gemeente Heusden heeft de controle op crematoria uitbesteed aan de Omgevingsdienst Midden-West Brabant die het crematorium eens per 4 jaar controleert op thema;s als geluid, lucht en bodem. Daarbij zij geen onregelmatigheden aan het licht gekomen.

Hoe wordt een crematieoven geruimd?

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >