nieuws

Facultatieve
Sponsors

NOS besteedt aandacht aan de opkomst van de ZZP'er in de uitvaartbranche

29 mei 2017


Sinds de Telegraaf in januari van dit jaar aandacht besteedde aan de felle concurrentiestrijd in de uitvaartbranche, komen er steeds meer artikelen over de opkomst van de ZZP'er in de uitvaart. Deze maken dat uitvaarten goedkoper en persoonlijker worden, aldus de NOS.

De NOS wijst op de snelle toename van het aantal uitvaartbedrijven: van 1200 naar 1800 terwijl er vorig jaar 149.000 mensen overleden. Het aantal uitvaartondernemingen stijgt sneller dan het aantal uitvaarten, zo concludeert de NOS.

De uitvaartbranche wordt steeds aantrekkelijker voor ZZP'ers om in te werken omdat uitvaarten steeds persoonlijker worden:

Zo worden ook bos, strand en duinen als uitvaartlocatie aangeboden. Die extra mogelijkheden, en de groei van het aantal sterfgevallen, zijn zzp'ers niet ontgaan.

Het toename van het aantal uitvaartondernemingen leidt ook tot dalende uitvaartprijzen, volgens Uitvaartmarkt.nl. Paul Koelslag van Branchevereniging Uitvaartondernemingen ziet de trend van goedkope uitvaarten ook, maar hij bestrijdt opmerkelijk genoeg dat de gemiddelde prijzen dalen.

Facebook

Op Facebook wordt flink gediscussieerd over het NOS artikel.

Carien Mensink-Ferguson van Mensink Ferguson Uitvaartzorg:
"Een actueel verschijnsel is dat veel uitvaart-zzp'ers min of meer gedwongen voor zichzelf beginnen vanwege het gebrek aan stageplaatsen/vacatures in de (verzadigde?) uitvaartbranche. Dat worden dan dus 'zelfstandige ondernemers' die lang niet altijd (de goeden uitgezonderd) beschikken over de nodige kennis en ervaring. En dat vind ik een zorgelijke ontwikkeling."

Arjen Dragt van Uitvaartspecialist.nl vult aan:
"Kom op zeg... 6 uitvaarten sinds de zomer 2016.... laat ik het eens hardop zeggen: het vakmanschap is volledig om zeep geholpen. Heel jammer, innovatie in de branche is er al jaren niet meer puur en alleen omdat er op iedere hoek een uitvaartverzorger is met een man op de achtergrond die een goed inkomen heeft anders zouden deze "vakmensen" met 6 uitvaarten per jaar geen beleg op het brood hebben laat staan een bestaan."

Anderen wijzen ook op de rol van de uitvaartopleidingen: "Ook opleidingen denken alleen maar aan eigen belang en stampen elke jaargang weer vol." Volgens sommigen zouden de opleidingsinstellingen er goed aan doen om (aankomende) studenten een reëel arbeidsperspectief te schetsen: "De mythe van "in deze branche is altijd werk" zou doorprikt moeten worden. Zeker door hen die het eerst in contact komen met potentieel geïnteresseerden: de opleidingsinstellingen."

Niet iedereen is negatief over de opkomst van de ZZP'ers. "Goed nieuws zeg ik en dat merk ik aan de gesprekken in mijn Pop-up Afscheidshuis ook", aldus Nandy Boeve van Via Humana Uitvaartbegeleiding.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >