nieuws

Facultatieve
Sponsors

Nieuwe naam voor Goede Doelen fonds van de Landelijke Vereniging Crematoria: Dr. C.J. Vaillant Fonds

15 april 2005


De Nederlandse crematoria verzamelen de chirurgische metalen en edelmetalen die overblijven na crematie. Denkt u daarbij aan gouden vullingen of protheses. De metalen worden vervolgens gerecycled en de opbrengst wordt, na aftrek van kosten, ter beschikking gesteld aan goede doelen: bijvoorbeeld de Hartstichting, het Koningin Wilhelminafonds, de Ronald McDonaldhuizen en Aidsfondsen.

Voor het fonds waren verschillende namen in gebruik, zoals:

  • Edelmetaal Fonds
  • Edelmetaal Fonds Crematoria
  • Goede doelen fonds van de LVC

Sinds 1997 heeft het fonds maar liefst € 700.000,- uitgekeerd. Om voor een donatie in aanmerking te komen, gelden de volgende criteria:
  • De donatie wordt bestemd aan een (grotendeels) afgerond project
  • Er ligt een duidelijke relatie naar de gezondheidszorg
  • De verkrijger betreft een landelijk werkende organisatie

Vanaf nu is er een nieuwe naam voor het fonds, het Dr. C.J. Vaillant Fonds, een naam met een historische betekenis voor crematie in Nederland. Dr. Vaillant was in 1874 een van de oprichters van de Vereeniging voor Facultatieve Lijkverbranding en tot 1898 bijna voortdurend lid van het hoofdbestuur.
Hij was voorstander van crematie vanwege de hygiëne, de piëteit en vooral vanwege het vrijheids-beginsel. Op 27 maart 1914 overlijdt te Schiedam, op 95 jarige leeftijd, Dr. C.J. Vaillant. De hoogbejaarde dokter was in september van het jaar daarvoor nog persoonlijk aanwezig geweest bij de opening van het eerste crematorium in Nederland (Westerveld te Velsen).

Dr. C.J. Vaillant heeft als eerste gecremeerde in Nederland de toon gezet voor een vorm van lijkbezorging, welke vandaag gekozen wordt door meer dan 50% van onze bevolking.

In het juninummer van Het Uitvaartwezen verschijnt een uitgebreid artikel over het Dr. C.J. Vaillant Fonds

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >