nieuws

Facultatieve
Sponsors

Nieuwe editie Terebinth

7 juni 2018

De nieuwste aflevering van het tijdschrift Terebinth (mei, nr. 2) besteedt veel aandacht aan kunst. Niet toevallig, omdat de vijfde Week van de Begraafplaats als thema Tussen Kunst & Kist had. Maar ook de kunst in de vorm van landschapsarchitectuur komt in dit nummer flink aan bod, net als het ontwerp van de urnen op Westerveld. Een wandeling op begraafplaats Duinhof in Velsen – als ‘gesamtkunstwerk’ – past hier goed bij.

Naar aanleiding van het thema van de Week van de Begraafplaats richt de Terebinth nog eens de aandacht op het kunstenaarsduo Huub en Adelheid Kortekaas. Dit echtpaar stond in de jaren tachtig aan de wieg van de introductie van de moderne kunst in grafbedekkingen.

Springer, Zocher en Dudok

Het tweede deel van de serie over tuinarchitecten die het beeld van toonaangevende begraafplaatsen in de 19e en vroege 20e eeuw hebben bepaald, gaat over: Jan David Zocher en Leonard Springer. Van Willem Dudok wordt de naoorlogse begraafplaats Duinhof in Velsen bezocht, de 'buurman' van het oudere Westerveld. Op Westerveld staat het eerste crematorium in Nederland (1914) en daar bouwde Dudok al vóór de oorlog columbaria, waarvoor hij bijpassende urnen ontwierp. Niet alle Dudok-urnen zijn echter urnen die ontworpen zijn door Dudok, zoals kunsthistorica Seya Dalderup in haar artikel laat zien. Van Springer wordt in dit nummer de begraafplaats Steenbrugge in Deventer uitgelicht; moderne ontwikkelingen zijn hier evenwel niet erg in harmonie met het historische karakter van de begraafplaats.

Begraafplaats Kleverlaan in Haarlem is een voorbeeld van een begraafplaats die is ontworpen door Jan David Zocher. U ziet de begraafplaats in deze video:

Reconstructie begraafplaatsadministratie

In Nijmegen verdween van de begraafplaats aan de Daalseweg, vermoedelijk toen het dienstgebouw werd afgebroken, ook de administratie. Daardoor was moeilijk te achterhalen wie waar lag. Door de vondst van oude ‘verlofbriefjes tot begraven’ op de zolder van de aula kon vrijwilliger Peter van Schaijk een digitaal project beginnen om de administratie te reconstrueren. Een project dat terecht werd genomineerd voor de Gouden Terebinth (zie ook stichtinginparadisum.nl): dit monnikenwerk is de onmisbare basis van verder onderzoek.

Dit nummer bevat nog meer nieuws: boekbesprekingen en mediatips, met de rubriek Uit het Veld, dit keer over het hergebruik van materialen door steenhouwer Jeroen van Leeuwe.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE