nieuws

Facultatieve
Sponsors

Nieuwe donorwet: ruim 7,3 miljoen keuzes ingevuld

2 juli 2020

De nieuwe donorwet is woensdag in werking getreden. Meer dan de helft van de volwassen Nederlanders heeft zijn keuze al ingevuld. Op 28 juni stonden er ruim 7,3 miljoen mensen in het register. Vanwege de coronacrisis krijgen mensen langer de tijd om hun keuze in te vullen. Vanaf begin september stuurt het Donorregister brieven naar iedereen in Nederland vanaf 18 jaar die nog geen keuze heeft ingevuld.

Van alle ingevulde keuzes gaat het bij ruim de helft (53%) om toestemming voor het doneren van organen en weefsels. Van alle personen die hun keuze hebben ingevuld geeft circa 36% aan geen donor te willen worden. Een kleine groep (11%) laat deze keuze over aan familie of een andere bekende. Tussen 28 mei en 28 juni vulden bijna 200.000 personen hun keuze in.

Brieven van het Donorregister

Volwassenen die nog een keuze moeten invullen in het Donorregister, ontvangen een brief met de vraag dit alsnog te toen. Het gaat om bijna 7 miljoen brieven. Daarom gebeurt dit stap voor stap. Inwoners van Noord-Holland ontvangen in september en oktober als eerste de brief. Wie zes weken na ontvangst van de eerste brief niets invult, krijgt een tweede brief. Wie ook dan binnen zes weken geen actie onderneemt, komt met ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het Donorregister te staan en ontvangt hier een brief over. Dit kan altijd nog worden veranderd. ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ betekent dat organen en weefsels na overlijden naar een patiënt kunnen gaan. De arts bespreekt dit met de nabestaanden.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >