nieuws

Facultatieve
Sponsors

Nieuw EO/IKON-programma ‘Dood voor beginners’

7 augustus 2014

Vanaf 14 september zenden de EO en IKON een achtdelige documentaireserie uit over ‘de kunst van het sterven’. Want of we nu willen of niet, dood gaan we allemaal. Maar wat weten we eigenlijk van sterven, afscheid nemen, rouwen en het leven na de dood? Lastige vragen en geen gemakkelijke antwoorden. 'Dood voor beginners' is de 'survival kit' op weg naar het einde, voor beginners én gevorderden.

Aflevering 1 – Ik ga niet dood, 14 september

Anderen gaan dood, maar ik niet. Ik rijd zorgeloos langs die gebouwen met de namen, waarin de dood wordt aangezegd: ‘Cancer Centre’, ‘Antoni van Leeuwenhoek’ of Verpleeghuis de Einder. Ik weet dat daar de dood heerst. Maar niet voor mij. Ik niet. Wat ik ook doe, ik ga niet dood. Ben ik bang? Maar waarvoor dan? Natuurlijk weet ik het; dat ik op een keer de afslag zal moeten nemen. Dat de pijl mij treft, de slagboom van het parkeerterrein voor mij omhoog gaat. Op een keer hebben anderen het privilege hier langs te rijden, en weten ze zelfs niet dat ik hier ben.

Met Désanne van Brederode, schrijfster; Josephine en Walter Boevé, echtpaar dat zich voorbereidt op de dood; e.a.

Aflevering 2 - Als de dood, 21 september

We hebben allemaal dezelfde ziekte: sterfelijkheid. Waarom maakt de een zich er niet druk over en is het een obsessie voor de ander: doodsangst. En wat is dat dan? Angst voor het grote niets, voor al die niet geleefde levens, of voor hel en verdoemenis als die al bestaan? Zwetend of naar adem happend wakker schrikken. Of eenzaam en verlaten, omdat bij het ultieme einde de angst niet wordt gedeeld met geliefden.

Het lijkt alsof de angst voor onze sterfelijkheid ons van het leven afhoudt. Of is er juist een onophoudelijke drang om tegen de klippen op te leven? Is doodsangst levensangst? En hoe die te bezweren?

Met Johan Simons, theaterregisseur en nog immer bang voor de dood; Emmy van Deurzen, existentieel psychotherapeut; Goedele van Edom, doctor in Godgeleerdheid en ziekenhuispastor.

Aflevering 3 – De dood, de dokter en de anderen, 28 september

De dood komt dichterbij. Er is niets meer aan te doen. Maar dan verschijnen de anderen aan de rand van mijn bed. Medespelers en figuranten. Wie bent u, dokter, terwijl u me voortduwt door dit theater van hoop en angst? En vrienden, familie, kinderen en kennissen; ze spelen hun rol door langs te komen of weg te blijven. Maar wie schrijft de tekst en waar praten we over als het ons aan de woorden ontbreekt? Weet iemand wie hier eigenlijk de regie voert in mijn laatste dagen?

Met Bert Keizer, verpleeghuisarts en filosoof; Hans van den Bosch, die koos voor niet-behandelen; hospicevrijwilliger en programmamaker Anne Christine Girardot; Bing Tan, Hoofd-Halschirurg van het Antoni van Leeuwenhoek e.a.

5 oktober: Aflevering 4 – thema: suïcide
12 oktober: Aflevering 5 – thema: waardig sterven
19 oktober: Aflevering 6 – thema: rituelen
26 oktober: Aflevering 7 – thema: leven na de dood
2 november: Aflevering 8 – thema: de kunst van het sterven

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >