nieuws

Facultatieve
Sponsors

Nieuw crematorium in gemeente Zwijndrecht officieel geopend

21 november 2021


De voormalige aula aan de Munnikensteeg in Zwijndrecht is niet meer te herkennen. Het gedateerde pand uit de jaren '90 is onlangs grondig verbouwd en compleet verduurzaamd. Aankomende zaterdag vindt de officiële opening van ‘Crematorium en uitvaartcentrum Minnendael’ plaats. Een locatie midden in een groene omgeving waar iedereen, ongeacht geloofsovertuiging of achtergrond, in alle rust afscheid kan nemen van een overleden dierbare.

De naam Minnendael is een verwijzing naar het historische klooster ‘Eemsteyn’ dat ooit in de Grote Waard te vinden was. Het klooster bestaat inmiddels niet meer. Maar de rust en ruimte, zo kenmerkend voor de sfeer binnen de kloostermuren, zijn gebleven. De moderne afscheidslocatie staat midden in een groene omgeving en straalt door het gebruik van natuurlijke materialen een bijzondere sereniteit en kalmte uit.

Sleutelfunctie in de regio

van afscheid nemen en rouwverwerking te vinden. Cathy van Meer, coördinator van drie begraafplaatsen van gemeente Zwijndrecht vertelt: “In de hele Drechtsteden was slechts één crematorium te vinden. Dit terwijl het aantal crematies ten opzichte van begrafenissen de afgelopen jaren alleen maar toegenomen is. Vanuit de gemeente bestond al langer de wens om de faciliteiten en capaciteit op het gebied van afscheid nemen uit te breiden. Na diverse gesprekken met inwoners kwam naar voren dat er ook onder de inwoners een duidelijke wens voor een lokaal crematorium bestond. Na een aanbestedingstraject is Minnendael een gezamenlijk initiatief van de Gemeente Zwijndrecht en Klink Uitvaart geworden. Een samenwerking waar we zeer tevreden over zijn.”

Duurzaamheid

Duurzaamheid

Duidelijk doel van de verbouwing: een uitvaartlocatie realiseren die zo energieneutraal mogelijk opereert. Dankzij de plaatsing van een elektrische crematieoven hoeft er geen gebruik gemaakt te worden van fossiele brandstoffen. Aangedreven door zonnepanelen functioneert de locatie vrijwel emissieloos. Op het terrein is veel aandacht besteed aan het gebruik van natuurlijke en duurzame materialen. De gebouwen hebben een uitnodigende uitstraling die passen bij het landschap en de omgeving. De bouw heeft plaatsgevonden met respect voor de buurt en het plaatselijke ecosysteem.

Bijzondere rituelen

Bijzondere rituelen

Minnendael focust zich op kwalitatieve dienstverlening. Tijdens de bouw is goed nagedacht over de wensen van nabestaanden en de moderne architectuur en faciliteiten bieden bijzondere mogelijkheden voor een persoonlijk afscheid. Met ruimte voor ieders geloof en rituelen. Zo is er bewust voor gekozen om het crematiegebouw los van de aula te plaatsen. Na de uitvaartplechtigheid gezamenlijk naar het graf lopen wordt door veel mensen als een waardevol ritueel ervaren. Door deze loop ook naar het crematiegebouw mogelijk te maken, kunnen nabestaanden zo lang mogelijk bij een dierbare overledene zijn. Zo kan dit waardevolle ritueel ook toegevoegd worden aan een crematie. In het crematiegebouw bevinden zich twee 24-uurs kamers. Naast het crematorium is de locatie ook een uitvaartcentrum en geschikt voor het houden van condoleances. Alle ruimtes zijn zowel voor grote als kleine groepen te gebruiken. Ook beschikt de locatie over hoogwaardige multimedia-mogelijkheden en biedt een breed assortiment aan eigentijdse cateringopties.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >