nieuws

Facultatieve
Sponsors

Nieuw Crematorium in Dokkum/Regio Noordoost Friesland

26 april 2016

Duurzaamheid en inpassing in het landschap

De Begrafenis- en Crematievereniging Dokkum en Omstreken gaat in samenwerking met beoogd exploitant Respectrum Crematoria Dokkum een crematorium in Dokkum realiseren. Het nieuwe zelfstandige Crematorium gaat deel uitmaken van Respectrum Crematoria en wordt in nauw overleg met de uitvaartvereniging tegen het huidige uitvaartcentrum aan de Rondweg West aangebouwd.

Duurzaamheid en inpassing in het landschap

Het crematorium krijgt een uitstraling, die past bij het gebied. Bovendien wordt er in het ontwerp veel aandacht geschonken aan duurzaamheid. Zo krijgt de moderne ovenruimte een speciaal filter en duurzame technische installaties met onder andere zonnepanelen.

Omwonenden

Tijdens de Algemene Ledenvergadering zijn de leden op de hoogte gebracht. Vanmiddag heeft de uitvaartvereniging samen met Respectrum Crematoria ook de omwonenden geïnformeerd over hun plannen. De initiatiefnemers willen zoveel mogelijk rekening houden met de wensen van de leden en de belangen van omwonenden.

Milieueisen en bestemmingsplan

De gemeente vindt een crematorium een voorziening die past bij een regiostad en staat dan ook positief tegenover de plannen als deze in goed overleg met de betrokkenen worden gerealiseerd en er aan de milieueisen wordt voldaan.

Klantwaardigheid

Volgens directeur Bert van der Weide van Respectrum gaat het nieuwe Crematorium sterk inzetten op klantwaardigheid. “Het is niet voor niets dat we juist kleinere crematoria willen bouwen. Afscheid nemen is de meest ingrijpende en intieme emotie die we kennen. Onze eerste vraag aan nabestaanden hoort niet te zijn voor welke uitvaartplechtigheid ze komen. Liever heten wij onze gasten waardig welkom met een respectvol uitgesproken condoleance. Overigens verstaan wij onder klantwaardigheid ook het uitgebreid en - waar dat gewenst is - op afspraak beantwoorden van vragen over cremeren”.

Volgens van der Weide kiezen ook in het noorden en oosten van Nederland steeds meer mensen voor een crematie. “Hier moet nu nog ver (Drachten, Leeuwarden, Groningen) voor worden gereden. Maar zeker een gemeente als Dongeradeel hoort die voorziening binnen de gemeentegrenzen te hebben. Vanaf het eerste moment dat de Uitvaartvereniging en Respectrum de plannen kenbaar maakten, kregen we veel medewerking van alle betrokken instanties”.

Over Respectrum Crematoria

Respectrum Crematoria is een jonge organisatie met een aantal crematorium-projecten in binnen- en buitenland. De organisatie wil met respect een optimale dienstverlening met veel tijd en aandacht bieden aan nabestaanden en bezoekers, en het spectrum van mogelijkheden van vandaag aanbieden. Zie voor informatie: www.respectrum.info

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >