nieuws

Facultatieve
Sponsors

Nieuw boek: Rouw verdient Respect

Een beknopte geschiedenis van uitvaarten en rouw voor uitvaartverzorgers en andere geĂ¯nteresseerden.

10 november 2022


Aan de hand van de compacte geschiedenis van de uitvaarten in West-Europa (H. 2 ) en geschiedenis van de rouwverwerking ( H.3 ) laat de auteur / uitvaartpastor Paul Stolwijk zien hoe men ( opnieuw ) vertrouwd met dood en rouw is geworden. Door deze ontwikkeling is de rol van de uitvaartverzorger veranderd.

Uitvaarten ontwikkelden zich van een ritueel vastgesteld door de levensbeschouwelijke organisaties tot een ritueel dat door nabestaanden zelf los van voornoemde organisaties georganiseerd en uitgevoerd wordt.

De vertrouwdheid met de dood en uitvaarten is sinds halverwege jaren '90 van de vorige eeuw groter geworden maar de vraag is of mensen sindsdien ook vertrouwd geworden zijn met rouw en de rouwenden in de tijd na de uitvaart.

Men dacht dat rouw een afgerond proces was. Nu wordt erkend dat rouwen nooit ophoudt. Rouwen is herbeleving (H.4) dat door prikkels van buitenaf steeds opnieuw in de nabestaanden actief wordt. Deze herbeleving kan emoties oproepen waardoor de nabestaanden zichzelf blokkeren ( H.5 ). Tegelijkertijd kunnen herinneringen aan de tijd met de inmiddels overleden dierbare naaste de rouwenden helpen in hun kracht te komen ( H.1 en H.6 ).

De rol van de uitvaartverzorger is veranderd van iemand die de vastgestelde uitvaartrituelen bewaakte tot een luisterende facilitator die samen met de nabestaanden vorm geeft aan het laatste afscheid. Want juist de herbeleving van de uitvaart helpt nabestaanden om vanuit hun veerkracht hun zelfrespect terug te vinden. Vandaar de titel: "Rouw verdient Respect ".

Over de auteur Paul Stolwijk

Over de auteur Paul Stolwijk

Paul Stolwijk (1962 ) ging na zijn studie theologie werken in de zorg en in de uitvaartsector. Hij verzorgt gebedsmomenten tijdens uitvaartplechtigheden , geeft lezingen over de funeraire geschiedenis in West Europa en workshops rouwverwerking en – begeleiding. Heeft een praktijk als mental coach.

Te verkrijgen via: www.kelbo.nl (website uitgeverij ) of www.bol.com
ISBN 978 94 9324 055 1 NUR 749

Bekijk het boek ook in de boekenlijst van Uitvaart.nl

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >