nieuws

Facultatieve
Sponsors

Nederlandstalige muziek populair op uitvaarten

4 april 2017


Nederlanders draaien vaak Nederlandstalige muziek bij het afscheid van een geliefde. Onder andere Marco Borsato, Claudia de Breij, Frans Bauer, Mieke Telkamp en Ede Staal staan in de top 10 van meest gedraaide nummers op uitvaarten. Dat blijkt uit intern onderzoek van Monuta. Het traditionele Ave Maria is -in verschillende uitvoeringen- het meest gekozen afscheidsnummer.

Monuta analyseerde ruim 3.500 nummers die in 2016 afgespeeld werden bij afscheidsdiensten die de uitvaartorganisatie verzorgde. Opvallend is dat ‘Mag ik dan bij jou’ van Claudia de Breij het hoogstgenoteerde Nederlandstalige nummer op de lijst is, maar dat Marco Borsato met twee nummers in de top 10 staat: ‘Afscheid nemen bestaat niet’ en ‘Breng me naar het water’.

De volledige top 10 ziet er als volgt uit:
1. Ave Maria – Diverse uitvoeringen (onder andere van Andrea Bocelli en André Rieu)
2. Andrea Bocelli & Sarah Brightman - Time to say goodbye
3. Claudia de Breij - Mag ik dan bij jou
4. Marco Borsato - Afscheid nemen bestaat niet
5. Frans Bauer - Een trein naar Niemandsland
6. Sweet People - En de vogels zongen
7. Mieke Telkamp - Waarheen, waarvoor
8. Ede Staal - Het is nog nooit zo donker west
9. Marco Borsato - Breng me naar het water
10. Vera Lynn - We'll meet again

Ten opzichte van 2015 zijn er enkele opvallende verschuivingen. Ave Maria heeft de eerste plaats overgenomen van Andrea Bocelli & Sarah Brightman, terwijl ‘De steen’ van Paul de Leeuw volledig uit de top 10 is verdwenen na een vijfde plaats in 2015.

Nummers uit het thuisland

In de top 10 Nederlandstalige muziek voert Claudia de Breij de lijst aan met ‘Mag ik dan bij jou’. Wim Sonneveld’s ‘Het dorp’, Wia Buze’s ‘De roos’, Piet Veerman’s ‘Sailing home’ en Jannes’ ‘Zwevend naar geluk’ maken de lijst compleet en staan respectievelijk op nummer 7, 8, 9 en 10.

Claudia de Breij - Mag ik dan bij jou (meest gekozen Nederlandstalige uitvaarthit)

Uitvaartwensen vastleggen

Wanneer een dierbare komt te overlijden, moet er door de nabestaanden in een korte periode veel gereld worden rondom het afscheid. Roos Zwetsloot, Directeur Uitvaartzorg bij Monuta, benadrukt het belang van het nadenken over en vastleggen van wensen: “De keuze voor muziek is een belangrijk en heel persoonlijk onderdeel van de afscheidsdienst. Om een uitvaart zo persoonlijk mogelijk te maken en nabestaanden niet met onverwachte vragen achter te laten, is het belangrijk dat men nadenkt over de eigen uitvaartwensen en deze bespreekt of ergens vastlegt.”

Even stilstaan bij

Naast muziek zijn er ook andere belangrijke zaken die geregeld moeten worden rondom een uitvaart, die vooraf vastgelegd en geregeld kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan kosten, de locatie, uitnodigingen, eten en drinken. Monuta wil dat iedereen afscheid kan nemen met het juiste gevoel en biedt veel informatie en inspiratie aan op haar website. Ook is het mogelijk om in een persoonlijk gesprek met een uitvaartverzorger de mogelijkheden te bespreken.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >