nieuws

Facultatieve
Sponsors

Nederlands Instituut voor Thanatopraxie opgericht

Wijziging Wet op de lijkbezorging na de zomer in Tweede Kamer

8 juli 2008


Na de zomer staat – na een aantal keren uitstel – de wijziging van de Wet op de lijkbezorging op de agenda van de Tweede Kamer om goedgekeurd te worden. Met deze wijziging zal het tijdelijk balsemen (thanatopraxie) van een overledene in ons land worden toegestaan. “Het is goed dat met deze wetswijziging thanatopraxie nu mogelijk wordt, zoals in de meeste landen in de Europese Unie. Nederland liep hiermee duidelijk uit de pas,“ zegt Henry Keizer, voorzitter van de Stichting Nederlands Instituut voor Thanatopraxie (NIT).

“Veel mensen vinden de aanblik van de overledene tijdens de opbaring te confronterend. Thanatopraxie zorgt er onder andere voor dat de overledene een ‘natuurlijker’ kleur behoudt, omdat het ontbindingsproces (met hooguit enkele weken) wordt vertraagd. Dit kan een positief effect hebben op het rouwproces. Omdat deze behandeling nieuw is in Nederland, is goede voorlichting nodig. Dát is waarmee het NIT zich voornamelijk bezig zal gaan houden.”

Voorlichting
Het Nederlands Instituut voor Thanatopraxie werd opgericht in 2006. Niet alleen omdat thanatopraxie in ons land een nieuwe ontwikkeling is, maar ook om voor dit onderwerp als aanspreekpunt voor de Overheid te dienen. Naast het geven van voorlichting over thanatopraxie (via onder andere de website www.thanatopraxie.nl), zijn de taken van het NIT het formuleren en bewaken van de kwaliteitseisen, het bevorderen van onderzoek en ontwikkeling op het gebied van thanatopraxie, het fungeren als kenniscentrum én het fungeren als administratief centrum voor de beroepsvereniging van ‘thanatopracteurs’.

Opleiding
“De wet geeft aan dat thanatopraxie een specialistische behandeling is, die alleen door gediplomeerde ‘thanatopracteurs’ uitgevoerd mag worden. Dat betekent dat een zware opleiding - met zowel theorie als veel praktijk - verplicht wordt. Vooruitlopend hierop heeft het NIT hiervoor in nauwe samenwerking met vergelijkbare organisaties, ook in het buitenland, een opleiding ontwikkeld. “De eerste cursisten hebben deze opleiding inmiddels met goed gevolg afgerond,” vertelt Keizer om er nog aan toe te voegen dat “op 17 september aanstaande zelfs al de eerste diploma’s uitgereikt zullen worden”.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >